22. januar 2024
Ph.d.-projekt zoomer ind på kvinders karriere i revisionsbranchen
Hvordan får vi flere kvinder til at vælge at blive i en karriere som statsautoriseret revisor? Det er spørgsmålet, som Ph.d.-studerende, Simone Hasse Stavnsbo og professor, Thomas Riise Johansen fra Copenhagen Business School har kastet sig over. De er to år inde i ph.d.-projektet, som undersøger udfordringerne og peger på mulige løsninger.
Catherina Andersen
Kommunikationskonsulent
Kun 20 procent når revisoreksamen
Selvom 40 procent af de studerende på cand.merc.aud.-studierne er kvinder, falder andelen drastisk, når det kommer til den endelige revisoreksamen. Her er andelen nemlig kun 20 procent. Det er en skævhed, som vi som branchen må handle på, hvis vi skal skabe en mere inkluderende og balanceret arbejdsplads.
"Jeg kan jo se, at mange revisionsvirksomheder gør en indsats for at rekruttere og fastholde kvinder i branchen, for eksempel i kraft af deres barselsforhold og muligheden for at tilrettelægge egen arbejdsdag. Det er virkelig spændende at undersøge, om virksomhedens gode intentioner og politikker også omsættes til dagligdag og kultur på kontorerne,” fortæller Simone Hasse Stavnsbo.
I bedste antropolog-stil har Simone kastet sig ud i et omfattende feltarbejde. Hun har nemlig været til stede på mange forskellige revisionskontorer, hvorfra hun har gennemført dybdegående interviews med især de kvindelige revisorer. Det har givet hende en unik indsigt i både de formelle og uformelle strukturer, der kan påvirke kvinders karrierevalg.
Resultaterne bliver værdifulde for branchen
Der er ingen tvivl om, at den viden, som Simone og hendes team indsamler, kan være med til at skabe nye tiltag, der faktisk gør en forskel.
"Jeg tænker da, at det vil være stærkt, hvis forskningsresultaterne kan omsættes af branchen til nogle gode tiltag og på den måde føres videre. Men det interessante er, at projektets problemstilling jo ikke er ny. Jeg kan se, at der i flere årtier har været opmærksomhed på manglen på diversitet i kønsfordelingen i revisorbranchen, lige som der løbende har været tiltag, der skulle vende udviklingen. Alligevel er der ikke sket noget med kønsskævheden. Så hvorfor er det, at de mange tiltag ikke har haft den tilsigtede effekt? Og er det sandsynligt, at de nyeste initiativer vil rykke ved noget? Det håber jeg, at vi kan give et svar på, når vi er færdige med projektet," lyder det fra Simone.
Fra forskning til handling - sammen mod en stærkere arbejdspladskultur
Simones forskning går godt i tråd med FSR – danske revisorers spritnye kulturinitiativ, nemlig Kulturakademiet. Her kan medlemmer af foreningen deltage i læringsforløb, der hjælper med at tiltrække og fastholde talenter ved at skabe en arbejdsplads, der prioriterer mangfoldighed, inklusion og en sund work-life balance.
Vi følger Simone og Thomas’ forskning tæt. Det er nemlig viden, som kan komme hele branchen til gode og give yderligere indsigter i fremtidens krav og behov for at fremme flere kvinder i branchen.