Udvalget har som formål at afgive responsa og vejledende udtalelser om rimeligheden af et honorar på foreningens vegne.
Responsumudvalget er et fagligt udvalg, der kan behandle forespørgsler vedrørende god revisorskik – herunder god revisionsskik, god rådgivningsskik, god revisoretik og god regnskabsskik – og rimeligheden af et af foreningens medlemmer faktureret honorar.
Typiske forespørgere er revisors kunder, disses advokater eller offentlige myndigheder. Det er en forudsætning for behandlingen, at forespørger har en retlig interesse i sagen, dvs. at forespørger er direkte part.
Udvalget behandler ca. 80 sager årligt og den normale sagsbehandlingstid er 6-8 måneder. Der opkræves et sagsbehandlingsgebyr, som fastsættes i hver enkelt sag ud fra dennes omfang og kompleksitet. Beløbet er minimum 10.000 kr. (ekskl. moms.)
For honorarforespørgsler er sagsbehandlingsgebyret fast på 5.000 kr. (ekskl. moms).
Udvalget arbejder i henhold til Forretningsordenen.
Responsumudvalgets medlemmer vælges på foreningens generalforsamling og er således uafhængige af bestyrelsen. Medlemmer vælges for to år ad gangen og kan genvælges.
Praktisk sagsbehandling
Når en sag indsendes til sekretariatet, vil den blive underlagt en indledende screening med henblik på videresendelse til formandskabet til endelig accept af sagens behandling i Responsumudvalget.
Sager realitetsbehandles af tre medlemmer af udvalget, før den færdigbehandles i det samlede, habile udvalg og svarbrev formuleres og afsendes på mail fra sekretariatet.
Såfremt en indsendt sag ikke er del af en retssag, vil den implicerede revisor blive kontaktet af sekretariatet med henblik på indsendelse af konkret materiale samt kommentarer til de stillede spørgsmål.
Til en sags behandling bedes følgende materiale fremsendt:
-
Spørgetema
-
Skriftlig sagsfremstilling
-
Dokumentation (fx aftalebrev, årsrapport og revisionsprotokollat, fakturaer, div. Mailkorrespondance, mv.)
Sager bedes indsendes på mail til responsum@fsr.dk
Udvalgets normale sagsbehandlingstid regnet fra det tidspunkt, hvor alt sagsmateriale er modtaget og indledende sagsbehandlingsgebyr er betalt, er 2-6 måneder, afhængigt at sagens størrelse og kompleksitet.
Sagsbehandlingsgebyret fastsættes på baggrund af kompleksitet og omfang ved accept af de enkelte sager.
Udvalget holder møde cirka en gang om måneden, og alle sager behandles først af et tremandsudvalg (dvs. tre medlemmer af Responsumudvalget), evt. med bistand fra sekretariatet, og herefter på et eller flere udvalgsmøder med deltagelse af alle habile medlemmer.
Er et udvalgsmedlem inhabil i en given sag, deltager medlemmet ikke i sagsbehandlingen og er ikke til stede, når sagen drøftes på et udvalgsmøde.
Personligt fremmøde med videre
Responsumudvalgets sager behandles på grundlag af parternes skriftlige indlæg og indsendte bilag. Normalt er sagerne godt belyst med parternes skriftlige indlæg, og der er ikke behov for, at parterne giver personligt møde for udvalget.
Det kontradiktoriske princip benyttes ikke i udvalgets sagsbehandling, hvilket betyder, at parterne ikke får mulighed for løbende at kommentere på det indsendte materiale eller udvalgets behandling af sagen.
Såfremt konkret materiale, som anses for nødvendigt for sagens behandling, ikke er indsendt enten af forespørger ved sagens påbegyndelse eller af revisor ved dennes besvarelse af sekretariatets henvendelse, vil det konkrete materiale blive anmodet fremsendt til sekretariatet.
Sagens parter vil ikke blive kontaktet yderligere i forbindelse med den løbende sagsbehandling.
Svarenes betydning
Responsumudvalgets svar er at regne som et ekspertvidneudsagn i fx en retssag.
Responsumudvalget kan ikke pålægge eller idømme foreningens medlemmer straf eller bod, ligesom udvalget ikke kan tage stilling til juridiske spørgsmål, som fx aftaleretlige eller erstatningsretlige spørgsmål. Udvalget kan heller ikke tage stilling til spørgsmål om bortfald af retten til at opkræve honorar.
Der henvises i øvrigt til Revisornævnet [link], som kan behandle disciplinære sager i henhold til Revisorloven [link]. Responsumudvalget kan ikke behandle spørgsmål, som samtidig behandles i Revisornævnet.
Juridiske spørgsmål henvises til domstolene.
Kan man klage over Responsumudvalgets svar?
Når udvalget har besvaret et spørgetema, kan besvarelsen ikke indbringes for en anden administrativ myndighed.
Begge parter i en sag kan indsende supplerede spørgsmål, som vil blive behandlet i lighed med enhver anden sag.
FSR – danske revisorers sekretariat kan ikke kommentere på eller i øvrigt forholde sig til Responsumudvalgets besvarelser og sagsbehandling. Dette gælder også for FSR – danske revisorers bestyrelse.