Standarder for bæredygtighed (ESRS)

Med det nye bæredygtighedsdirektiv, Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), stilles der krav til øget rapportering om bæredygtighed. Hvordan virksomhederne skal rapportere, kommer til at afhænge af de bæredygtighedsstandarder, der kaldes for European Sustainability Reporting Standards (ESRS).


I CSRD fremgår det, at der skal udarbejdes et fælles sæt obligatoriske rapporteringsstandarder, der skal bidrage til at gøre bæredygtighedsinformation sammenlignelig og fyldestgørende. Bæredygtighedsstandarderne kaldes European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Det er igennem ESRS, at kravene fra CSRD til bæredygtighedsrapportering bliver fastlagt. Kommissionen skal udstede det første sæt ESRS som delegerede retsakter senest den 30. juni 2023.  

ESRS skal som bindende retningslinjer være med til at øge pålideligheden og sammenligneligheden i information om bæredygtighed. Dertil skal ESRS fremme en mere integreret rapportering ved en større forståelse af sammenhængen mellem årsregnskabet og rapportering om bæredygtighed. Integreret rapportering vil være med til at give en bedre forståelse for, hvordan bæredygtighedsforhold påvirker virksomheder økonomisk. 

European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) har fået til opgave at udarbejde udkastene til ESRS. EFRAG sendte i efteråret 2022 deres udkast til Kommissionen bestående af 12 generelle standarder. At de er generelle betyder, at de ikke er sektorspecifikke. De 12 standarder dækker over følgende:

Standarder for bæredygtighed (ESRS)

De 12 udkast til standarder skal igennem en formel proces, hvor blandt andet EU’s medlemslande har mulighed for at komme med bemærkninger til indholdet, inden Kommissionen kan udstede standarderne som delegerede retsakter.

Ud over de 12 generelle standarder kommer der også en række sektorspecifikke standarder. De sektorspecifikke standarder var forventet udarbejdet i løbet af 2023, men EFRAG har nu udskudt arbejdet med de sektorspecifikke standarder, idet Kommissionen har bedt om en omprioritering af arbejdet med henblik på at få udviklet vejledninger til de 12 generelle standarder. Vejledningerne skal hjælpe virksomhederne til bedre at forstå og bruge de omfattende og komplekse standarder, som også forventes at blive til nytte for revisorernes arbejde.

Læs mere om udkastet til ESRS’erne og de 12 standarder:

FSR – danske revisorers høringssvar til ESRS: 

Del til: