19. december 2023
Usmans vej direkte fra gymnasiet ind i Deloittes TopTier
Når man ved, at det er dét, man vil, så gælder det bare om at komme i gang med at forfølge sin drøm. Usman har især orienteret sig mod rollemodeller fra branchen ved valget af den praktiske vej op i revisorbranchen.
Ulrich Haase Nielsen
Chef for strategisk medlemsservice
Foto: Sarah Mølsted, Dansk Erhverv
Usman Arfan er kun 18 år og har allerede fast skrivebord i Deloittes TopTier-afdeling, hvor Danmarks allerstørste virksomheder og koncerner kommer under kyndig rådgivning og revision. Usman er født og opvokset i Høje Gladsaxe og har pakistansk baggrund. Med en familie, der arbejder inden for henholdsvis odontologi, arkitektur og design, har Usman siden midten af gymnasiet ikke været i tvivl om, at han ville noget andet: Det var revisorbranchen, han ville ind i.
Masterclass – et samarbejde mellem Deloitte og Niels Brock
Som ung dreng fra Høje Gladsaxe var Usman ret træt af Høje Gladsaxes tvivlsomme miljø og blakkede rygte. De høje almene boligblokke var hjemstavn for mange, som færdedes i forkerte kredse og traf forkerte beslutninger, fordi de ikke fik den rigtige vejledning. For at komme på afstand af sin baggrund søgte Usman ind på handelsskolen Niels Brock på det indre Frederiksberg, og allerede på andet år stiftede han et glædeligt bekendtskab med revisorbranchen.
Det skete via Deloittes Masterclass-program, som er et unikt samarbejde mellem Niels Brock og Deloitte. Programmet giver handelsskoleeleverne mulighed for over et par uger at besøge Deloitte og afprøve arbejdsopgaverne i revisorbranchen gennem praktiske øvelser, cases og konkurrencer.
”Der var bare en god ”vibe” inde i Deloitte. Det er et miljø, hvor man får lyst til at arbejde og skabe noget. Når jeg den dag i dag skal skrive opgaver fra HD-studiet, tager jeg papirerne med og arbejder på opgaven derinde, fordi jeg føler mig inspireret, når jeg sidder der”, fortæller Usman Arfan.
Efter at have været på Masterclass var han solgt og ville tilbage. Gerne hurtigst muligt. Usman var efterfølgende limet til telefonen med Deloittes HR-afdeling.
”Jeg tror, at jeg var til fem samtaler, mens jeg stadig gik på gymnasiet. Jeg ville høre, om der ikke var et eller andet, de kunne bruge mig til. Jeg ville bare i gang. Når man ved, at det er dét, man vil, hvorfor så ikke bare komme i gang så tidligt som muligt med at forfølge sin drøm?”, lyder det retoriske spørgsmål fra den 18-årige revisorspire.
Til sidst gav den vedvarende indsats pote, og Usman blev tilbudt at starte som trainee, lige så snart han var færdig med gymnasiet.
Er du ikke lidt ung?
Men både venner og kollegerne undrede sig over Usmans iver for at komme i gang. Er du ikke lidt ung? Er du virkelig klar til at gå den her vej? Husker du at nyde din ungdom? Blev der spurgt. Og spørgsmålene var ikke helt ubegrundede. Hvis man vil starte i revisorbranchen og gå hele vejen til at blive statsautoriseret revisor, som Usman vil, skal man tage en HD-uddannelse ved siden af fuldtidsjobbet på et revisionskontor efterfulgt af en cand.merc.aud.-uddannelse for til sidst at være klar til eksamen til statsautoriseret revisor.
”Der var mange, som spurgte, om jeg ikke var lidt ung, og om jeg huskede at nyde min ungdom og så videre og så videre”, forklarer Usman Arfan.
Men Usman vidste, at flere andre var gået samme vej. Og et af forbillederne i den forbindelse var Ismaeel Rasul, som FSR – danske revisorer tidligere har fremhævet som et af Danmarks helt unge revisortalenter.
”Jeg tænkte nok bare helt modsat. Jeg tænkte, at det var fedt at komme i gang. Men det, jeg gjorde, var at finde andre, som ligeledes er gået den her vej. Jeg skrev ret hurtigt til Ismaeel for at få hans råd. Han sagde, at jeg selvfølgelig skulle afgøre det med mig selv, men at han i hvert fald kunne anbefale den her praktiske vej. Han sagde, at den praktiske vej i virkeligheden havde givet ham et forspring, fordi han på cand.merc.aud.-studiet allerede havde flere års erfaring med revisorfaget og således hurtigt blev klar til at tage eksamen til at blive statsautoriseret revisor”, fortæller Usman.
Usman er temmelig sikker på at have fundet sin hylde og har ingen kvaler ved at være ung i revisorbranchen. Tværtimod oplever han, at det også kan være en fordel at kunne gå til opgaver med umiddelbarhed og uden tunge teoretiske forudindtagelser.
”Jeg har lov til at stille de dumme spørgsmål, som faktisk oftest er de klogeste. Jeg kigger på problemstillingerne med helt friske øjne, og det oplever jeg som en styrke i de fleste tilfælde”, påpeger Usman.
"Jeg reviderer altså"
Titlen er indtil videre trainee, da Usman først lige er startet i august. Men til spørgsmålet om, hvad en trainee får af opgaver, svarer han resolut:
”Jeg sidder og reviderer. Jeg er med på revisionsopgaven, som består af flere elementer og processer. Det er eksempelvis analyse af regnskabsposter og eksterne omkostninger. Jeg bruger mange af Deloittes egne analyseværktøjer, interne templates og guidelines som værktøjer, der gør det nemmere at komme i gang med den direkte revision. Vi arbejder som et team, og en mere erfaren kollega efterser selvfølgelig mine opgaver og giver feedback, hvorefter seniorer og partnere ser det igennem. Det er fedt at vide, at dit bidrag er vigtigt og en del af det samlede erklæringsarbejde.”, forklarer Usman.
I fremtiden glæder Usman sig til at komme i gang med ESG-området. Han vil opbygge viden om de nye rapporteringsstandarder, grønne nøgletal og generelt de måder, som virksomhederne skal rapportere deres bæredygtighed på.
”Mange forveksler en revisor med en bogholder, og det er helt forkert. De ved ikke, hvor vigtigt jobbet er. Ens arbejde kan påvirke rigtig mange mennesker, det enkelte individ og den store investor, og faktisk også hele samfundet. Det er derfor, revisoren kaldes offentlighedens tillidsrepræsentant”, lyder forklaringen fra Usman.
Rådet til andre unge
Der er ingen tvivl om, at Usman er gjort af et særligt stof. Målet er at få motioneret og trænet hver dag, inden han glider i jakkesættet og med målrettethed hopper ind i glasbygningen på Deloittes afdeling på Weidekampsgade i indre København. Han ved, at der ligger et stykke vej foran ham, hvor han skal vokse med opgaverne i revisorbranchen. Men han glæder sig.
”Jeg ved, at det lyder meget revisoragtigt, men inden jeg valgte Deloitte, læste jeg faktisk deres årsrapport for at se, i hvor høj grad udvikling af medarbejderne er beskrevet. Der var ikke kun fokus på vækst og omsætning, men også et stort fokus på medarbejderudvikling. Hos Deloitte har jeg eksempelvis en coach, som giver mig vedvarende karriererådgivning. Til min coachs spørgsmål om, hvad jeg gerne ville, nævnte jeg straks, at titlen som statsautoriseret revisor var et mål for mig. Og siden er vi stille og roligt begyndt at skabe den vej for mig. Og min coach er på den samme vej - bare lidt længere”, lyder de afsluttende ord fra Usman.
Usmans råd til andre unge er ligesom det råd, han har fået fra sine egne rollemodeller: Hvis du kan mærke, at det er dét her, du vil, så kom i gang med det samme.