11. oktober 2024
Seneste nyt i uddannelseslandskabet
Der er mange store ændringer i uddannelseslandskabet i øjeblikket, som kan påvirke din uddannelse og fremtidige muligheder.
Ane Bisgaard
Chefkonsulent
Ændringerne drejer sig bl.a. om dimensionering af bacheloruddannelser på universiteterne, omlægning af kandidater så flere skal læse deres kandidat som enten 1¼ år eller som erhvervskandidat, samt det netop udmeldte udspil om reform af erhvervsakademier og professionshøjskoler. Hvad det betyder for dig, kan du læse mere om her.
Dimensionering: Uddannelsespladser skal følge efterspørgslen
Der indgået politisk aftale om at skære i antallet af studerende, der kan læse på universiteterne. Sammen med andre erhvervsorganisationer har vi arbejdet på, at det i mindst mulig grad skal påvirke brancher, hvor efterspørgslen er størst og ledigheden mindst. Det ser ud til at lykkes, da den altovervejende faktor ved dimensioneringen mellem de otte universiteter netop var ledighed.
Det er nu op til de enkelte universiteter at beslutte på hvilke uddannelser, pladserne skal skæres. Vi arbejder fortsat for, at der ikke bliver nedlagt pladser dér, hvor erhvervslivet har stor efterspørgsel på arbejdskraft, hvilket bl.a. omfatter revisionsrettede uddannelser.
Vi forventer, at sektordimensioneringen for de enkelte fakulteter hos universiteterne bliver meldt ud de kommende måneder, dvs. oktober og november formentligt. Hvordan dimensioneringen på bachelorniveau kommer til at påvirke kandidatoptaget de kommende år, er for tidligt at svare på. Hos FSR – danske revisorer arbejder vi for, at der ikke skæres i antallet af pladser på cand.merc.aud.-studiet.
Kandidatreform: Politisk ønske om omlægning af kandidater
Fremover skal flere læse deres kandidat som en erhvervskandidat eller som en forkortet kandidat på 1¼ år (svarende til 75 ECTS-point). Vi mener, at der skal værnes om de uddannelser, som uddanner højt specialiserede og efterspurgte kandidater til dansk erhvervsliv. Cand.merc.aud. er én af dem.
At revisoruddannelsen cand.merc.aud. overhovedet er i spil til at blive forkortet, undrer os. Det har aldrig været den politiske hensigt at skære i yderst erhvervsrettede uddannelser med rekordlav ledighed. Revisorbranchen og godkendte revisorer i hele Danmark gør hver dag en forskel ved at efterprøve virksomheders oplysninger.
Der er fire danske universiteter, der i dag udbyder cand.merc.aud.-uddannelsen: Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Copenhagen Business School samt Syddansk Universitet.
Når vi er i dialog med universiteterne, minder vi om, at cand.merc.aud.-uddannelsen er adgangsgivende til at blive statsautoriseret revisor. Det vil derfor være uhensigtsmæssigt for både branchen - og det øvrige erhvervsliv - hvis der udbydes cand.merc.aud.-uddannelser i forskellige længder på tværs af landet. Det kan give usikkerhed om adgangskravene til SR-akademiet samt det niveau, der forventes for, at en kandidat kan blive statsautoriseret revisor.
Derudover introduceres revisionsdelen først på kandidaten. Det er i forvejen meget kort tid til at tilegne sig komplekst stof. Dernæst er et EU-direktiv, der sætter rammerne for, hvad de studerende skal have af erfaring, både akademisk og erhvervsmæssigt, for at kunne opnå autorisation.
Ikke mindst er ledigheden for uddannelsen rekordlav – endda under den forventede strukturelle ledighed – og det har aldrig været den politiske hensigt at skære i sådanne uddannelser.
Omlægningen af kandidatuddannelser skal ske gradvist i 2028, 2030 og 2032. De studerende, der søger ind på en bacheloruddannelse med start sommeren 2025, har på ansøgningstidspunktet ret til at vide, hvilken kandidatuddannelse de kan læse videre på. Derfor vil universiteterne frem mod 1. februar 2025 begynde at melde ud, hvordan de kommer til at omlægge kandidatuddannelserne.
Vi opfordrer til, at du - som studerende - løbende følger med udmeldingerne fra din uddannelsesinstitution og evt. opsøger studievejledningen. Hvis du forventer at læse din kandidat hos en anden uddannelsesinstitution end der, hvor du læser nu, så følg med begge steder. Vi forventer ikke nødvendigvis, at der vil være ensartede krav, implementering mv. imellem uddannelsesinstitutionerne.
Kommende reform af erhvervsakademier og professionshøjskoler
I denne uge har regeringen lanceret et udspil om reform af erhvervsakademier og professionshøjskoler. I forhold til kandidatreformen og dimensioneringen, som begge er politiske aftaler, er denne reform stadig kun et udspil. Det vil sige, at regeringen skal forhandle med øvrige partier om indholdet af en kommende reform. Hvordan den endelige reform kommer til at se ud, er derfor stadig usikkert.
I udspillet lægger regeringen op til, at en lang række af uddannelser forkortes med 15 ECTS-point, dvs. ca. to måneder. Derudover lægges der op til en lang række ændringer ift. holdstørrelse, feedback, praktisk undervisning, afsluttende opgave mv.
I FSR – danske revisorer er vi særligt opmærksomme på, hvordan overgangsmulighederne bliver for de nye forkortede uddannelser. Det er vigtigt med et sammenhængende uddannelsessystem uden unødige omveje eller blindgyder for de studerende. Det er vigtigt, at det stadig er muligt for en erhvervsakademi- eller professionsbachelorstuderende at læse videre på en kandidatuddannelse på et universitet, hvis det er det, de ønsker. Det må ikke blive mere kompliceret, end det er i dag. Vi forventer, at en politisk aftale om reform af erhvervsakademier og professionshøjskoler lander inden nytår.