07. juni 2023
Stor opgave venter virksomhederne og revisorerne
Der har længe været talt om de nye regler for bæredygtighedsrapportering, som blev vedtaget i EU i efteråret 2022. Nu er det dog ikke længere nok at tale om de nye regler, der er også akut behov for handling.
Lone Strøm
Administrerende direktør
Af Lars Kronow, formand for FSR – danske revisorer, og Lone Strøm, administrerende direktør i FSR – danske revisorer.
Der har længe været talt om de nye regler for bæredygtighedsrapportering, som blev vedtaget i EU i efteråret 2022. Nu er det dog ikke længere nok at tale om de nye regler, der er også akut behov for handling. Reglerne træder nemlig i kraft om kort tid, og allerede fra og med regnskabsåret 2024 skal de største virksomheder herhjemme aflægge rapport om deres aftryk på blandt andet klima, miljø og håndtering af menneskerettigheder.
Det er en kæmpemæssig opgave, der venter virksomhederne, men også revisorerne, der både skal kunne rådgive kunderne og afgive erklæring på regnskaberne. I første omgang er det kun cirka 100 store børsnoterede selskaber og deres revisorer, der bliver omfattet af de nye krav, men allerede året efter bliver langt flere selskaber omfattet. Når reglerne er fuldt implementeret, vil omkring 2300 virksomheder og deres revisorer være direkte berørt af de nye krav.
Dertil kommer hele underskoven af små og mellemstore virksomheder, der bliver ramt indirekte af reglerne, fordi de store selskaber skal rapportere for hele deres værdikæde. Mange SMV'er kan således inden længe se frem til at blive afkrævet informationer om deres påvirkninger af blandt andet klima og miljø, selv om de ikke selv er omfattet af reglerne for rapportering om bæredygtighed.
De nye krav til bæredygtighedsrapportering er omfattende, og det vil kræve mange ressourcer og kræfter hos virksomhederne at indsamle, systematisere og håndtere deres bæredygtighedsdata. Det er en stor ekstra opgave for erhvervslivet i en tid, der i forvejen er præget af krise og usikkerhed, og virksomhederne har meget kort tid til at blive klar til opgaven. Derfor haster det med at få gennemført de nye regler i dansk lovgivning, og det haster med at klæde virksomhederne og revisorerne på til at kunne håndtere de nye regler og standarder.
Det er forventningen, at regeringen fremsætter lovforslag i efteråret 2023. Her vil vi opfordre til, at regeringen og Folketinget bestemmer sig for at minimumsimplementere EU-direktivets bestemmelser. For selv hvis vi i Danmark vælger at gennemføre reglerne i den mest begrænsede form, venter der vores virksomheder en meget stor opgave. Samtidig er der behov for, at de involverede myndigheder sikrer ordentlig og hurtig vejledning, der kan hjælpe virksomheder og revisorer på plads i deres nye roller. Behovet for vejledning, hjælp og information til hele erhvervslivet må ikke undervurderes. Behovet er måske ikke så synligt lige her og nu, men det er der, og det er stort.
I forhold til revisorernes opgave med at blive klar til at erklære sig på virksomhedernes bæredygtighedsrapporter venter vi stadig på, at kravene til revisorernes uddannelse og efteruddannelse falder på plads. Vi opfordrer myndighederne til at skabe klarhed hurtigt. Det er vigtigt, at foreningens medlemmer hurtigst muligt får den nødvendige uddannelse og opkvalificering, så alle, der ønsker det, kan komme godt i gang med de nye opgaver.
Det er også vigtigt at undgå, at kravene til uddannelse og efteruddannelse ikke bliver så omfattende, at mange revisorer ikke kan være med. Selv om nogle revisorer og deres kunder i første omgang ikke bliver direkte omfattet af de nye regler, bliver de ramt indirekte af krav fra deres større kunder. Det er en problemstilling, som skal håndteres, og hvor der vil være behov for ekstra hjælp og vejledning.
I foreningen har vi igennem længere tid været i gang med at forberede os på de nye krav og opgaver. Det er ikke nogen let omstilling for branchen i en tid, hvor der i forvejen er mangel på kvalificeret arbejdskraft. Men det er en vigtig omstilling, som vi skal klare i fællesskab. En del af opgaven er at sikre, at foreningens medlemmer får den fornødne uddannelse og opkvalificering, som kræves i fremtiden. Derfor udvikler vi et bæredygtighedsakademi, der vil hjælpe både nuværende og kommende revisorer med at blive klar til at afgive erklæring på de nye bæredygtighedsoplysninger. Akademiet skal udbyde en bred palet af opkvalificering, uddannelse og efteruddannelse inden for området til foreningens medlemmer. Vi glæder os til at tage imod de første akademideltagere i efteråret 2023.