05. april 2023

Ledere Ledere Revision og regnskabsvæsen

Globale trends til debat hos IFAC

I slutningen af februar holdt den internationale standardudsteder, IFAC, sit årlige CEO-møde i New York. FSR – danske revisorer var sammen med de øvrige nordiske lande repræsenteret på mødet for at drøfte revisorbranchens udfordringer anno 2023.


Billede af Lone Strøm

Lone Strøm Administrerende direktør
yf@sfe.qx 2262 8113



Af Lars Kronow, formand for FSR – danske revisorer, og Lone Strøm, administrerende direktør i FSR – danske revisorer.

I slutningen af februar holdt den internationale standardudsteder, IFAC, sit årlige CEO-møde i New York. FSR – danske revisorer var sammen med de øvrige nordiske lande repræsenteret på mødet for at drøfte revisorbranchens udfordringer anno 2023. På trods af kulturforskelle og store geografiske afstande medlemslandene imellem er det langt hen ad vejen de samme udfordringer, som branchen står overfor, uanset om det er Asien, Afrika eller Europa.

Omdrejningspunktet for drøftelserne hos IFAC var blandt andet en ny talentrapport fra den internationale revisororganisation, ACCA. Undersøgelsen tegner et billede af en profession, hvor tiltrækning og fastholdelse af talent er den helt centrale udfordring på tværs af landegrænserne. Undersøgelsen er baseret på data fra over 8000 professionelle revisorer i 148 lande og er en af de største undersøgelser nogensinde på tværs af hele branchen.

På positivsiden viser undersøgelsen, at revisorbranchen bliver opfattet som en branche, der giver høj jobsikkerhed i en turbulent økonomisk tid. En karriere i revisorbranchen er ifølge deltagerne både tiltrækkende, fordi den giver gode karrieremuligheder og mulighed for faglig udvikling, men også fordi lønnen er høj og jobsikkerheden stor i en udfordrende tid. Resultaterne er i øvrigt konsistente på tværs af køn, geografi og sektorer. Det er godt nyt for revisorbranchen i en situation, hvor der er hård kamp om den sparsomme arbejdskraft imellem brancher og sektorer.

Undersøgelsen tyder også på, at mange især unge – men også i de ældre generationer – ser revisorbranchen som en vigtig bidragsyder til at tackle bæredygtighedsproblematikker og klimaforandringer. Syv ud af 10 deltagere er således enige om, at revisorerne vil spille en vigtig rolle i at hjælpe erhvervslivet med at håndtere bæredygtighed og klimaspørgsmål i fremtiden. Det er positivt og vidner om, at branchen har et stærkt purpose, som tiltrækker mange unge.

Men selv om branchen generelt opleves som attraktiv og med et stærkt purpose, så er der også udfordringer, der trækker i modsat retning. Næsten halvdelen af alle deltagerne (44 procent) svarer for eksempel, at de forventer at skifte job inden for det næste år. På toårigt sigte er det 70 procent, der forventer at skifte, og over halvdelen svarer desuden, at de forventer at skifte til en ny arbejdsgiver. Det er måske ikke så overraskende, at de unge generationer er mobile, men undersøgelsen viser også, at ældre generationer har ønsker om at flytte sig.

Det er bekymrende, og danske data bekræfter desværre, at mange unge, som kommer ind i revisorbranchen, har forladt den igen 10 år senere. En del af forklaringen er utvivlsomt, at revisoruddannelsen er populær – også uden for revisorbranchen. Virksomhederne aftager cand.merc. aud.-kandidater i stort antal. Der er rift om de dygtigste unge, det må vi erkende, men vi skal som branche være bedre til at tage kampen op og vise de fantastiske muligheder, som revisorbranchen tilbyder de unge talenter. Og så skal vi ikke mindst være bedre til at holde på dem ved at tilbyde attraktive arbejdsvilkår – også for unge, der er ved at stifte familie.

En yderligere udfordring, som ifølge ACCA risikerer at påvirke revisorbranchens muligheder for at tiltrække og fastholde talent i en negativ retning, handler om stress og trivsel på arbejdspladsen. Trivsel på arbejdspladsen er den næststørste bekymring for fremtiden blandt deltagerne i undersøgelsen. Hovedparten af deltagerne melder således om, at deres arbejdsdag er præget af højt arbejdspres. Syv ud af 10 ønsker mere hjælp fra deres arbejdsplads til at håndtere en stresset dagligdag. Ni ud af 10 vil gerne have en bedre work-life-balance.

Overraskende nok er det især de yngre generationer, der er tilbøjelige til at mene, at deres trivsel lider på grund af presset. Det er der grund til at tage alvorligt, for det er dem, som branchen skal leve af i fremtiden. Herhjemme er der heldigvis stort fokus på de unges trivsel, og vi har set mange eksempler på, at firmaerne tager initiativer, der skal sikre en mere fleksibel dagligdag, hvor der også er plads til familie og venner. Det er også nødvendigt, hvis branchen fortsat skal være attraktiv og kunne tiltrække de bedste talenter.

Medlemsfordele

Faglige nyheder
Rabat på kurser
Arrangementer og events
Person med krydsede arme
Læs mere