26. august 2024
Kulturakademiet – Mod en bedre arbejdspladskultur i revisorbranchen
Der er kamp om talenterne – det mærker vi både i vores branche og i mange andre brancher i Danmark. Mange oplever, at det er svært at tiltrække og tilknytte kvalificeret arbejdskraft, og fremtidsudsigterne ser ikke meget lysere ud. Derfor lancerer vi i FSR – danske revisorer Kulturakademiet. Et læringsforløb, som skal understøtte den gode arbejdskultur i revisorbranchen og sikre, at vores branche forbliver et attraktivt valg – både for nuværende medarbejdere og fremtidens talenter.
Ulrich Haase Nielsen
Chef for strategisk medlemsservice
Antallet af godkendte revisorer er faldet med næsten 30 % over de sidste ti år. Det er en problemstilling, som også er i fokus i foreningens bestyrelse med drøftelser om, hvordan vi som branche bedst håndterer de udfordringer, vi står over for - både når vi kigger indad mod vores kultur, og når vi kigger udad på de potentielle konsekvenser, som manglen på medarbejdere kan få for både erhvervslivet og tillidssamfundet. En indsats for tiltrækning af arbejdskraft til revisorbranchen er derfor blevet til et vigtigt pejlemærke i foreningens strategi indtil 2025.
Antallet af godkendte revisorer er faldet.
FSR monitorerer løbende de vigtigste tendenser i branchen og tallene viser tydeligt udfordringer: Antallet af godkendte revisorer er faldet med næsten 30 % over de seneste ti år, og i dag er der kun godt 3.000 tilbage, hvoraf størstedelen har rundet 50 år. Derudover står branchen overfor en kønsmæssig diversitetsudfordring, da 80 % af de godkendte revisorer er mænd.
Fra indgående analyse til målrettet handling
Epinion bistod os i 2023 med en omfattende analyse, "Fælles om fremtidens revisorbranche." Analysen viste, at 7 ud af 10 revisionsvirksomheder har problemer med at tiltrække godkendte revisorer. En lignende andel virksomheder oplever samtidig store udfordringer med at tiltrække medarbejdere med enten cand.merc.aud.-baggrund (CMA) eller med en HA- eller HD-uddannelse. Analysen viste desuden, at manglen på kvalificeret arbejdskraft ikke kun er en aktuel udfordring, men at udfordringen forventes at vokse i de kommende år.
Undersøgelsen afslørede en branche, der på den ene side er attraktiv og tilbyder spændende karrieremuligheder, men som samtidig kæmper med et højt arbejdspres og en utilfredsstillende balance mellem arbejde og fritid – og det gør det svært for revisionshusene at fastholde medarbejdere.
Og det skal der gøres noget ved. For revisorbranchen er en af de bærende søjler i vores tillidssamfund. Revisorerne spiller en afgørende rolle i at sikre, at vi kan have tillid til hinanden, til virksomheder og institutioner, til den grønne omstilling og meget andet. Derfor er det et samfundsproblem, når branchen mangler arbejdskraft.
Som følge af de indsigter, vi fik af Epinion-analysen, lancerer vi nu Kulturakademiet, som er et kulturforandringsprojekt, forankret i FSR – danske revisorer. Kulturakademiet er skabt i tæt samarbejde med foreningens medlemmer – bredt og på tværs af store og små revisionshuse. Alle de input, erfaringer, viden og ønsker, som vi har fået fra jer medlemmer, dem har vi lyttet til og omsat til relevante læringsmoduler.
Ikke kun undervisning, men hands-on værktøjer
Kulturakademiet er et læringsforløb, designet til at understøtte jer, vores medlemmer, med at skabe den kulturforandring, som er rigtig for jeres organisation. Hvert modul bringer nye indsigter, viden og konkrete værktøjer med sig, som du som deltager kan tage med tilbage til kontoret, så kulturarbejdet har de bedste forudsætninger for at blive implementeret. Fælles for alle modulerne er et sigte mod at give en dybdegående forståelse af, hvordan I kan skabe en arbejdskultur, der fremmer mangfoldighed, inklusion og en sund work-life balance.
Når jeres organisation er en del af Kulturakademiet investerer I i en kultur, der ikke kun tiltrækker og tilknytter talent, men som også styrker jeres image, brand og trivsel. De første tre moduler er allerede planlagt – og flere kommer til løbende. Vær med på:
- Den sunde og langtidsholdbare kultur – hvad handler en sund og langtidsholdbar kultur om? Og hvordan arbejder man med den? Lær at forstå den underliggende kultur, der skaber rammerne for det gode arbejdsliv i dybden. Bliv præsenteret for kulturmodellen og få værktøjer til at kortlægge en kulturanalyse, som giver et overblik over, hvordan det står til med kulturen på din arbejdsplads. Ledet af eksperterne Anders Søgaard og Jakob Hansen.
- Diversitet og inklusion som strategisk forandringsagent – få konkret viden om, hvordan en strategisk tilgang til diversitet og inklusion (DE&I) kan imødekomme udfordringer, forandringer og krav, som ledere i revisionsbranchen står over for. På modulet arbejder vi bl.a. med snitflader til S’et og G’et i ESG samt strategi, ledelse og kommunikation – og med at bruge DE&I til styrke det personlige lederskab i en tid, hvor ledelsesrollen er under hastig udvikling. Tag konkrete værktøjer med tilbage på kontoret, som kan implementeres i egen ledelse og organisation. Vi bliver undervist af ekspert, Natalia Rogaczewska.
- Grib generationerne – og bliv dét sted, de gerne vil arbejde – forstå de unikke behov og motivationsfaktorer hos forskellige generationer på arbejdspladsen. Hvordan ledes, motiveres og engageres de bedst? Ekspert, Betina Liliendal deler ud af værktøjer og teknikker til at skabe en inkluderende, produktiv og mangfoldig arbejdskultur, der tiltrækker og tilknytter talenter fra alle generationer. Få indsigt i, hvordan I skaber rammerne for en arbejdsplads, hvor alle føler sig værdsat og motiveret til at yde deres bedste.
Sammensæt jeres eget læringsforløb
Kulturakademiet er sat sådan sammen, at I kan skræddersy jeres læringsforløb, helt som I vil. Vælg frit mellem de moduler, der er relevante for jeres organisation, og tag dem i den rækkefølge, der passer jer bedst. I kan tage et enkelt modul, et par stykker, eller I kan være med på dem alle. I skræddersyer selv jeres forløb, så det passer til de kulturforandringsområder og temaer, I er motiverede for at handle på.
Modulerne afvikles på fastsatte datoer – dem finder du på Kulturakademiets hjemmeside. Og så findes de også som onlinemoduler, som kan tages, når kalenderen tillader det.
Modulerne faciliteres af førende eksperter og er særligt henvendt til partnere, ledere, HR-medarbejdere og revisorer med HR-funktioner i vores medlemsvirksomheder. På modulerne får du mulighed for at fordybe dig i den viden og de værktøjer, der skal til for at drive en kulturforandring.
Tilmelding til akademiets læringsmoduler skal ske via Kulturakademiets hjørne af fsr.dk. Og som medlem af FSR – danske revisorer kan du og dine kollegaer deltage på Kulturakademiet som en del af dit medlemskab.
Vær med, når vi skyder Kulturakademiet i gang!
Vi håber at se dig til lanceringen af Kulturakademiet den 11. september i København.
Målet er, at Kulturakademiet bliver en central platform for bæredygtig udvikling og positiv forandring i branchen, så revisorbranchen fortsat vil være en attraktiv og relevant karrierevej.
Meld dig og dine kollegaer på som deltagere og lad os sammen vise, at vi i vores branche står sammen, om dét, der gælder.