14. juli 2020
Kriterierne for Årsrapportprisen 2020
FSR – danske revisorer og DI inviterer til årets store prisuddeling, når Årsrapportprisen 2020 uddeles den 3. september 2020 i Industriens Hus. Kriterierne for uddeling af de to hovedpriser findes her.
FSR – danske revisorer og Dansk Industri uddeler d. 3. september 2020 Årsrapportprisen
Årsrapportprisen tildeles blandt de danske virksomheder, der aflægger årsregnskab efter IFRS.
Dommerkomiteen vil ved bedømmelsen af årsrapporterne i år overordnet lægge vægt på, om årsrapporterne udviser en god samlet helhed med fokus på det relevante og væsentlige – i ledelsesberetningen såvel som i årsregnskabet. Desuden vil der ved gennemgangen af årsrapporterne blive lagt vægt på en række fokusområder som afspejler de seneste rapporteringsmæssige tendenser med relevans for regnskabslæseren, hvilket er følgende:
- Klima/FN’s verdensmål/bæredygtighed
Dommerkomiteen vil se positivt på inddragelse af relevante og væsentlige konsekvenser af klimaforhold og bæredygtighed som en integreret del af forventningerne til fremtiden og herudover se positivt på en god og uddybende beskrivelse af forventningerne til det kommende år med effekt på væsentlige hoved- og nøgletal.
- Implementering af vederlagspolitik og vederlagsrapport
Senest på generalforsamlingerne i 2020 skal børsnoterede virksomheder vedtage en vederlagspolitik og senest i 2021 skal der offentliggøres en vederlagsrapport på selskabernes hjemmeside. Dommerkomiteen vil have fokus på, hvor langt virksomhederne er på området og undersøge, om der i ledelsesberetningen er omtale af politikken og i noterne de krævede oplysninger om ledelsesvederlag. Dommerkomiteen vil fremhæve gode eksempler til selve årsrapportprisen.
- Koordinering mellem alternative rapporter og ledelsesberetningen eller noter
Der er i de senere år stillet større og større krav til udarbejdelse af alternative rapporter herunder redegørelse for samfundsansvar, redegørelse for kønsmæssig sammensætning samt redegørelse for god selskabsledelse. Det er dommerkomiteens opfattelse, at disse rapporter hensigtsmæssigt kan placeres på virksomhedens hjemmeside og dermed ikke nødvendigvis indgå i selve årsrapporten i sin fulde form. Derfor bør der i ledelsesberetningen eller i noterne være en beskrivelse af indholdet i de alternative rapporter med dertilhørende link eller henvisning. Strukturen på hjemmesiden forventes at være logisk og let tilgængelig.
- Implementering af IFRS 16
Dommerkomiteen vil have fokus på præsentationen af IFRS 16 implementeringen om leasing herunder beskrivelse af ændringer i anvendt regnskabspraksis og effekten heraf, herunder om der er anvendt overgangsordninger. Beskrivelsen skal give regnskabslæseren et klart indblik i effekten på regnskabet ved implementeringen af leasingstandarden i forhold til den tidligere regnskabsmæssige behandling.
- Beskrivelse af arbejdet i bestyrelsesudvalg
Bestyrelsesudvalg har i de senere år fået større betydning for det samlede bestyrelsesarbejde i de større virksomheder. Dommerkomiteen finder det derfor relevant, at oplyse om arbejdet i de af bestyrelsen nedsatte udvalg (i tillæg til at oplyse om arbejdet i bestyrelsen).
- Vurderes det at årsrapporten opfylder IFRS og vurderes det, at uvæsentligt information er udeladt
Dommerkomiteen vil undersøge, om der er virksomheder, der begrunder, hvis uvæsentlig information er udeladt, ligesom det for virksomheder, der udelader begrundelse for uvæsentlighed vil blive vurderet, om intentionerne i IFRS Practice statement er opfyldt vedrørende væsentlighedsvurderingen.
- Er der sket forbedringer i forhold til sidste år og/eller eksperimenteres der med nye og anderledes præsentationer herunder med inspiration fra udlandet?
Dommerkomiteen vil endelig have fokus på, om der i årsrapporten generelt er sket forbedringer og niveauløft i forhold til tidligere år, og om der fx eksperimenteres med nye og anderledes præsentationer herunder ved inspiration fra udlandet.
Pris 1: Samlet set bedst
- Dommerkomiteen vil overordnet lægge vægt på, om årsrapporten har en god samlet helhed med fokus på det relevante og væsentlige – i ledelsesberetningen såvel som i årsregnskabet. Læseren af den gode årsrapport skal have et klart billede og forståelse af virksomheden og dens situation samt udvikling. Årsrapporten skal give regnskabslæseren en forståelse for virksomhedens situation og fremtidsforventninger. I den gode årsrapport er der en høj læsbarhed, og der er anvendt relevante illustrationer, ligesom der er en rød tråd mellem ledelsesberetningen og årsregnskabet. Dommerkomiteen ser positivt på og vil belønne forsøg og tiltag til at udvikle og forbedre indholdet i årsrapporterne, herunder med inspiration fra udlandet.
Pris 2: Særlig pris for god årsrapport fra en mindre eller mellemstor virksomhed
- Dommerkomiteen vil gerne belønne en mindre eller mellemstor virksomhed, som eksperimenterer med at udarbejde læsevenlige årsrapporter, der er interessante og spændende at læse med fokus på åbenhed, det væsentlige og det relevante, uden at kunne præsentere alle regnskabstekniske detaljer og uden at have ressourcer til at eksperimentere på alle områder.
- Dommerkomiteen vil endvidere inddrage kriterier fra hovedprisen i bedømmelsen og vil fokusere på, hvordan disse er tilpasset og håndteret af en mindre organisation.
Dommerkomiteen
Dommerkomiteen består af repræsentanter for regnskabsbrugere, regnskabsaflæggere, akademikere og revisorer. Dommerkomiteens medlemmer er:
- Tina Aggerholm, VP Group Accounting, Carlsberg Breweries
- Pernille Benborg, ISS
- Carsten Krogholt Hansen, Associate Professor, CBS
- Michael West Hybholt, Aktieanalytiker, MWH Equity Intelligence
- Torben Johansen, statsaut. revisor, Partner, BDO samt formand for Regnskabsudvalget, FSR – danske revisorer
- Kristian Koktvedgaard, Fagleder, Dansk Industri
- Jørgen Blom, statsaut. revisor, Partner, EY samt viceformand for Regnskabsudvalget, FSR – danske revisorer
- Jens Houe Thomsen, Senior analytiker, Jyske Bank
- Per Gunslev, formand for Regnskabsrådet nedsat af Erhvervsstyrelsen, forhenværende Partner og fagligt ansvarlig, EY.
Praktisk information
Tid: Torsdag den 3. september 2020. Selve konferencen afvikles kl. 13.30-17:00, men det er muligt at starte dagen kl. 11.30 med en tur i et af vores to laboratorier – ”ESG reporting lab” eller ”Accounting lab” – som består af 60 koncentrerede minutter med masser af dialog, fagligt indblik og mulighed for networking.
Sted:
Industriens Hus, DI, H.C. Andersens Boulevard 18, 1553 København V – grundet Covid-19 alternativt via webstreaming.
Praktiske spørgsmål kan rettes til Lene Pryds via lpr@di.dk
Tilmelding
Tilmeldingsfristen er 27. august 2020 og sker via https://di.dk/aarsrapportpris
Det er gratis at deltage. Der opkræves et gebyr på 500,- kr. ved manglende framelding.