21. juni 2024

Indblik

Zahras drøm er at blive revisor: ”Unge har et behov for at se en mening i deres arbejde”.

Den seneste tid har der været meget fokus på, hvordan revisorbranchen kan tiltrække fremtidens talenter – generation Z’erne. Men hvad tænker de unge selv om branchen? INDBLIK har talt med Zahra Amir, hvis store drøm er at blive statsautoriseret revisor.


Billede af Josefine Hyllested Frederiksen

Josefine Hyllested Frederiksen Kommunikationschef
wbus@sfe.qx 4187 0853



Zahra Amir, cand.merc.aud.-studerende 2024

/Tekst, Peter Kondrup Maul, journalist Dansk Erhverv

Første gang Zahra Amir stødte på ordet ”revisor” var i 9. klasse. Det var under et besøg på det lokale HHX-gymnasium, og så snart hun kom hjem, slog hun ordet op og læste om uddannelsen og karrieremulighederne. Kort efter vidste hun, at det var dét, hun skulle være, og siden har hun fulgt drømmen: For fire år siden startede hun som revisor-trainee hos Deloitte, og til sommer starter hun på cand.merc.aud’en på CBS.

”Jeg kendte ikke nogen, der var revisorer dengang. Men jeg syntes, det lød enormt spændende. Både det, at man som revisor får en dyb indsigt i forretningsverdenen, samtidig med at man er offentlighedens tillidsrepræsentant. Men også at man kunne starte sin karriere direkte efter gymnasiet og kombinere teori og praksis. Og lige siden har jeg gået målrettet efter det”, siger Zahra Amir.

Purpose kan også være personlige mål

23-årige Zahra er en af de flere hundrede unge, som til sommer starter på en af landets fire cand.merc.aud.-uddannelser. Og de seneste år er der blevet talt meget om dem; de unge:

Om generation Z, purpose og work life balance. Om, hvad der driver de kommende generationer på arbejdsmarkedet, og hvordan vi i revisorbranchen kan tiltrække og fastholde dem i fremtiden.

Men hvad tænker en generation Z’er som Zahra Amir egentlig selv om karakteristikken af hendes generation?

For eksempel lyder det ofte, at generation Z’erne i høj grad er formålsdrevne. Og det er et udsagn, som Zahra genkender:

”Jeg tror, at mange unge har et behov for at se en mening i deres arbejde og deres opgaver. Det kan både være en større mening på den helt store klinge såsom at gøre en forskel i verden. Men det kan også handle om at opnå nogle mere personlige mål. Min motivation er for eksempel drevet af, at jeg for lang tid siden satte mig et mål om at blive statsautoriseret revisor”, siger Zahra Amir.

Sideløbende med, at hun har læst HDR på CBS, har Zahra arbejdet fuldtid i Deloittes revisionsafdeling. ”Til tider bliver det selvfølgelig travlt med både studie og fuldtidsjob. Men fordi jeg ved, hvorfor jeg gør det, er jeg topmotiveret. Hvis jeg en weekend sidder og lægger sidste hånd på en aflevering til studiet, motiverer det mig at vide, at det, jeg laver nu, bringer mig tættere på mit mål”, siger Zahra Amir.

Skrev hovedopgave om CSRD

Med CSRD og bæredygtighedsrapportering er klima og miljø for alvor rykket ind i branchens opgaveportefølje. Og selvom Zahra besluttede sig for at blive revisor, længe før der var noget, der hed CSRD, ser hun det som et klart plus både for branchen og for faget.

”Helt personligt synes jeg, det er fedt, at virksomhederne i dag skal tage ansvar for deres klimaaftryk og de konsekvenser, deres handlinger har for samfundet og for omverdenen. Og selvom jeg rent fagligt er meget motiveret af den finansielle del af revisionsopgaven, så giver det noget ekstra til faget, at der nu er en del af branchen, som handler om mere end tal og bundlinje. Jeg synes, det er ret stort, at fremtidens revisorer skal til at erklære sig også på bæredygtighed.”

Zahra skrev derfor også selv hovedopgave om netop bæredygtighedsrapportering og CSRD. Her undersøgte hun og hendes studiemakker, hvilke udfordringer virksomheder i regnskabsklasse C stor (bølge to) står over for, nu hvor de fra 1. januar 2025 er omfattet af de nye regler til bæredygtighedsrapportering.

”Noget, der især gjorde indtryk på mig, er, at rigtig mange virksomheder synes, det har været en uoverskuelig proces. Virksomhederne i den her regnskabsklasse har langt færre ressourcer end dem omfattet af første bølge, så for mange af dem er det en stor udfordring at blive klar. De har ikke nødvendigvis samme mulighed for at etablere interne ESG-afdelinger som de helt store virksomheder, så de er i større grad afhængig af rådgivning og hjælp fra revisorer”, siger Zahra Amir.

Om nogle unge ligefrem vil vælge revisorvejen alene på grund af muligheden for at arbejde med ESG og bæredygtighed, tør Zahra ikke spå om. ”Det er svært at sige”, tilføjer hun med et smil.

At interessen for ESG er stor blandt de unge, det er hun ikke i tvivl om. Det gælder også dem, der skal til at tænke på studievalg nu. Zahra underviste selv for nylig nogle 3.g’ere som en del af en masterclass i revision, som er et samarbejde mellem Deloitte og gymnasierne: ”Det var ret fedt at se, hvor stor interessen var for ESG og den grønne dagsorden i det hele taget. Det skulle oprindeligt ikke handle om ESG – men spørgelysten fra de unge var enormt stor, når det kom til klima og bæredygtighed. Det var samtidig fedt at kunne dele min viden og vise, at revisorfaget er langt mere spændende, end mange unge måske tror”, siger Zahra Amir.

Vigtigt med en arbejdsplads med fleksibilitet

En anden form for bæredygtighed, som revisorbranchen har haft fokus på de seneste år, handler om at sikre en mere bæredygtig medarbejdersammensætning – et fokus, der kun er blevet forstærket af manglen på godkendte revisorer. Her på INDBLIK har vi også fulgt, hvordan virksomhederne ikke kun fokuserer på at tiltrække de nyeste talenter, men også på at sikre tilknytningen igennem mange år og igennem flere faser i medarbejderens liv. Der er kommet større vægt på initiativer, der fremmer en bæredygtig work life-balance, hvor karriere kan forenes med en hverdag med små børn og fritid.

Zahra lægger lige nu gerne mange timer på både uddannelse og job. De klare mål hun har sat sig, driver værket og er brændsel på motivationsmaskinen. Men hun understreger, at det er vigtigt for hende at være på en arbejdsplads med fleksibilitet. For eksempel er hun glad for, at hendes jobansvarlige tager hensyn til travle perioder på studiet – eller simpelthen bare til, at der skal være tid til at se vennerne.

Branchen er i en positiv udvikling

Samtidig advarer hun mod at tro, at alle unge har samme prioriteter som hende. Ligesom hun selv er bevidst om, at hendes egne prioriteter kan ændre sig med årene.

”Jeg tror ikke, at unge mennesker vil arbejde hele tiden, som de tidligere generationer måske har gjort. Jeg ved, det er noget, der tidligere har skabt debat i branchen. Men jeg tror, det er vigtigt at acceptere, at den nye generation ikke vil sidde på kontoret hele tiden,” siger Zahra Amir.

Og det er heldigvis Zahras opfattelse, at branchen er i en langt mere positiv udvikling på netop dette område end for bare 10 år siden. Blandt andet ser hun mange på sin arbejdsplads, som ser ud til at få både karriere, fritid og familie til at gå op i en højere enhed. Det forventer hun også selv at kunne, når hun en dag vil stifte familie.

”I branchen er der også kommet meget fokus på rollemodeller, og det synes jeg virkelig er godt. Det betyder meget at have nogen at spejle sig i, og nogen, hvor man kan sige: ’Det der vil jeg også gerne opnå en dag’. Det giver mig også inspiration til den dag, hvor jeg forhåbentlig når min drøm fra 9. klasse, og derfor skal sætte mig nye mål”, siger Zahra Amir.

Med optagelsen på cand.merc.aud.-studiet er Zahra nu kommet et godt stykke videre mod drømmen om at blive statsautoriseret revisor. Og motivationen er ikke blevet mindre med årene. ”Når jeg møder ind på jobbet eller studiet er det en kæmpe fordel for mig, at jeg ved, hvorfor jeg er her. Og så handler det bare om at give den gas og nyde rejsen”, slutter Zahra Amir.

Medlemsfordele

Faglige nyheder
Rabat på kurser
Arrangementer og events
Person med krydsede arme
Læs mere