02. marts 2023
Kandidatreform: Vi skal udvikle revisorernes kompetencer – ikke slække på dem
Regeringen vil forkorte op mod halvdelen af alle kandidatuddannelser fra to studieår til et år og tre måneder. FSR – danske revisorer advarer mod at forkorte cand.merc.aud. Kravene til revisorernes kompetencer vokser i de kommende år, og det vil derfor være en fejl at skære uddannelsen ned, mener Lone Strøm.
Ulrik Jørstad Gade
Politisk seniorrådgiver
Artiklen er oprindeligt skrevet af en anden medarbejder
SVM-regeringen har i dag præsenteret sit udspil til ny kandidatreform. Med udspillet lægger regeringen op til at forkorte en række videregående kandidatuddannelser fra to år til ét år. Formålet med regeringens udspil er blandt andet at gøre kandidatuddannelserne mere erhvervsrettede og øge arbejdsudbuddet med cirka 6.000 personer.
Regeringen specificerer ikke, hvilke konkrete uddannelser der skal forkortes, men lægger op til, at det især skal være inden for samfundsfag, som blandt andet omfatter cand.merc.aud., og humaniora.
FSR – danske revisorers administrerende direktør, Lone Strøm, har følgende kommentar til regeringens udspil:
”Kravene til revisorernes kompetencer vokser i disse år. Virksomhederne udvikler deres forretningsmodeller, og samtidig stiller samfundet helt nye krav. Ét eksempel er nye EU-regler, der stiller krav om en revisorerklæring på store virksomheders bæredygtighedsregnskaber fra 2024. Derfor vil det være en fejl at slække på revisorernes uddannelse og faglighed. Høj kvalitet og høj faglighed er en forudsætning for, at branchen fortsat kan sikre tillid og troværdighed til dansk erhvervsliv,” siger Lone Strøm, administrerende direktør i FSR – danske revisorer.
Erhvervslivet får indflydelse
Som et led i det videre arbejde med at udmønte planerne lægger regeringen op til, at universiteter, virksomheder, erhvervslivsrepræsentanter og studerende bliver inviteret med til at udforme de nye kandidatuddannelser.
”Vi ser frem til at bidrage til arbejdet med at udforme fremtidens kandidatuddannelser. Vi vil kæmpe for at sikre et fortsat højt fagligt niveau på cand.merc.aud.-uddannelsen, som vi mener skal være toårig. Samfundet og erhvervslivet har behov for flere dygtige revisorer – ikke færre og mindre kompetente revisorer”, siger Lone Strøm.
Nye krav til bæredygtighedsrapportering
Ifølge Lone Strøm er foreningen gået i gang med at etablere et uddannelsesakademi, der skal hjælpe foreningens medlemmer til at blive klar til de nye EU-regler om bæredygtighedsrapportering, der træder i kraft i 2024. På sigt skal uddannelsesindsatsen løftes på universiteterne, men opgaven bliver svær at løfte, hvis uddannelsen forkortes, vurderer branchedirektøren:
“Cand.merc.aud.-uddannelsen er i forvejen en meget komprimeret uddannelse, hvor kandidaterne på bare to studieår skal tilegne sig stor teoretisk og praktisk viden, som de skal bruge i deres praktiske arbejde. Derfor håber vi, at regeringen og Folketinget i højere grad vil vælge at gøre brug af dimensionering frem for at forkorte alle uddannelser over én kam”, udtaler Lone Strøm.
Bakker op om erhvervskandidatuddannelsen
Regeringen vil desuden styrke erhvervsretningen af de videregående uddannelser. Det skal blandt andet ske ved at udbrede den eksisterende erhvervskandidatuddannelse til endnu flere uddannelsesretninger end i dag.
Revisorbranchen er i dag den branche, der anvender erhvervskandidatordningen mest, og branchen deler meget gerne sine erfaringer, fortæller Lone Strøm.
”Erhvervskandidatordningen har været en kæmpe succes i revisorbranchen, hvor op mod halvdelen af alle kandidater tager en erhvervskandidatuddannelse. En af styrkerne ved uddannelsen er, at de studerende har en tæt tilknytning til arbejdsmarkedet, mens de studerer. Det er både til gavn for den studerende og for virksomhederne. Vi ser også meget positivt på muligheden for, at flere internationale studerende kan arbejde læse i Danmark som erhvervskandidater.”