23. marts 2023

Indblik Uddannelse

Financial controller som springbræt

Mange veje fører til et job som revisor, og en af dem er den erhvervsakademiske uddannelse, som hedder financial controller. En praksisnær uddannelse, der blandt andet har til formål at tilbyde revisorbranchen dimittender med en faglig økonomisk ballast. SIGNATUR tog en snak med to unge talenter på vej ind i branchen.


Financial controller som springbræt

Laura Dahl er i fuld gang med financial controller-uddannelsen og drømmer om at blive statsautoriseret revisor en dag.

Tekst/ Amalie Hermansen, kommunikationskonsulent, FSR – danske revisorer

”På financial controller-uddannelsen fik jeg en fornemmelse af, at et job som revisor er meget mere end fordommene om at sidde begravet i excel-ark. Ingen arbejdsdage er ens, men derimod med mange forskellige problemstillinger inden for eksempelvis revision, skat og jura. Her kan jeg virkelig trække på den viden, jeg fik på studiet.”

Sådan fortæller Henrik Clausen, der blev færdig som financial controller fra Erhvervsakademi Aarhus i 2019. Uddannelsen resulterede i et trainee-forløb hos EY, som han brugte som springbræt til at læse videre på HD del 2 og efterfølgende cand.merc.aud. for at forfølge drømmen om at arbejde i revisorbranchen.

En drøm, som Laura Dahl, der er i gang med financial controller-uddannelsen, deler:

”Allerede på HHX fik jeg en fornemmelse af, at jeg havde en god forståelse for tal, og derfor opstod interessen for økonomi. Den blev kun forstærket, da et par revisorer var ude på gymnasiet for at holde oplæg om et job i revisorbranchen. Der kunne jeg mærke, at revision tiltalte mig, og det var et job, jeg kunne se mig selv i. Lige siden har jeg vidst, at jeg skal være statsautoriseret revisor, og jeg har derfor haft en klar retning, siden jeg startede på financial controller-uddannelsen.”

En aha-oplevelse at gå fra studie til praktik

Uddannelsen til financial controller er en to-årig videregående uddannelse på erhvervsakademiniveau og blev første gang udbudt i 2012. Her var målet at tilbyde revisorbranchen økonomiuddannede dimittender, der både har praktiske og teoretiske forudsætninger for at arbejde professionelt med økonomi og revision. Et mål, der stadig gælder i dag, fortæller Laura Dahl, der netop har afsluttet sit tre måneders praktikforløb hos PwC som en del af uddannelsens fjerde semester og nu kun mangler den afsluttende hovedopgave. Hun har oplevet at kunne anvende teorien fra uddannelsen i jobbet hos revisions-, skatte- og rådgivningshuset:

”Underviserne siger ofte, at alt, vi lærer på studiet, vil være anvendeligt i praksis. Det er også den oplevelse, jeg har haft i praktikforløbet. Vi har for eksempel lært om revisionsmål i faget revision og controlling, og dengang syntes jeg ikke, at det gav nogen mening, for jeg kunne ikke se, hvordan jeg skulle koble det til revisionsarbejdet. Men i mit praktikforløb er revisionsmål blevet nævnt flere gange, og der gik det op for mig, at det ved jeg da egentlig noget om. Nu har jeg en klar forståelse for, hvordan jeg skal bruge det.”

Den oplevelse af anvendelig teori fra studiet, som kan overføres direkte til jobbet som revisor, er noget, Henrik Clausen kan nikke genkendende til:

”Det har givet en aha-oplevelse at komme ud og arbejde med det, vi har lært på studiet. Det var fedt at kunne bruge teorien på kunder, og selv i dag kan jeg stadig bruge det. Både når jeg får lov at komme med på større revisionsopgaver, hvor vi sidder med de gængse områder, men også når vi er ude hos de mindre kunder, hvor opgaverne i højere grad drejer sig om rådgivning.”

Learning by doing

Netop uddannelsens praktiske tilgang var en faktor, som tiltalte både Laura Dahl og Henrik Clausen, da de skulle vælge uddannelse:

”Jeg lærer bedst med learning by doing. Jeg har fra starten vidst, at jeg skulle i en praktiskorienteret retning i mit uddannelsesforløb, fordi jeg bedre kan forstå, hvad jeg lærer på et studie, når jeg kan prøve det af i praksis. Derfor var uddannelsen mere interessant for mig end en traditionel bacheloruddannelse på universitetet,” fortæller Laura Dahl.

For Henrik Clausen var det også den praktiske tilgang til at lære, der afgjorde valget for ham. I 2016 startede han først på HA-studiet på Aarhus Universitet, men uddannelsen var for bred for ham, og undervisningsformen lagde ikke på samme måde op til dialog mellem underviser og studerende som på den erhvervsakademiske uddannelse:

”Der er meget selvdisciplin på en universitetsuddannelse, og generelt var vi meget ene om at lære på HA-studiet. Personligt syntes jeg, at tanken om at skulle stille et spørgsmål foran 200 andre studerende til forelæsning ikke var rar, og derfor var en uddannelse på erhvervsakademiet mere noget for mig. Her arbejdede vi i grupper med en god ping pong mellem underviser og studerende. Vi arbejdede med mange forskellige cases, der lignede opgaver, vi kunne støde på hos kunder, og vi fik lov til at arbejde med de programmer, som revisorer bruger.”

Elsker at gå på arbejde

Da Henrik Clausen blev færdig med financial controller-uddannelsen i 2019, fortsatte han på HD del 2, som han færdiggjorde i 2021. I dag er han ved at skrive sit speciale som sidste del af cand.merc.aud.-studiet, og sideløbende arbejder han i en studenterstilling hos Kvist og Jensen på deres base i Aarhus. Den praktiske erfaring, som Henrik fik med sig på financial controller-uddannelsen, har været gavnlig på særligt kandidatuddannelsen:

”De fag, som vi har haft på cand.merc.aud.-studiet, er overbygninger på fag, som jeg har haft på både financial controller-uddannelsen og på HD-studiet. Det har også betydet, at jeg har haft lettere ved at forstå pensum. Dels fordi jeg har haft undervisning om det før, og dels fordi jeg har arbejdet med meget af det i praksis. Der kan jeg godt mærke, at jeg ikke behøver at læse lige så meget op som mine medstuderende, der kommer fra HA-studiet.”

For Laura Dahl har det praktiske fokus på uddannelsen resulteret i, at hun var mere selvkørende i sin praktik hos PwC, end hun havde regnet med:

”Inden jeg startede hos PwC, var jeg bange for, at jeg skulle spørge meget om hjælp, fordi det var mit første job i revisorbranchen. Men jeg har været meget mere selvstændig med mine opgaver, end jeg havde regnet med, fordi jeg var så godt klædt på fra undervisningen. I dag har jeg en alsidig hverdag, hvor jeg får lov til at komme med ud til kunder og generelt har fået meget ansvar og spændende opgaver, der også drejer sig om revision og ikke kun omhandler bogføring, som typisk vil være det, man starter med. Jeg elsker at gå på arbejde og nyder det hver dag,” siger Laura Dahl med et smil.

Praktikforløbet har resulteret i et tilbud om at fortsætte på fuld tid hos PwC, samtidig med at hun fortsætter på HD del 2, som hun har valgt at takke ja til.

Et skridt på vejen mod at blive revisor

Og Laura Dahl er da også helt klar i spyttet, når hun skal sætte ord på fremtidsplanerne:

”Jeg skal være statsautoriseret revisor. Det er målet i sidste ende.”

Om financial controller-uddannelsen

  • Financial controller-uddannelsen er en to-årig erhvervsakademisk uddannelse, som kan læses efter en gymnasial uddannelse.
  • Uddannelsen kan læses på Cphbusiness i Hillerød og København, Erhvervsakademi Aarhus, IBA Erhvervsakademi Kolding, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole i Odense og Professionshøjskolen UCN i Aalborg.
  • Financial controller-uddannelsen giver merit for HD del 1 og giver adgang til, at studerende kan fortsætte på HD del 2, hvis de ønsker at uddanne sig til revisor.
  • Derudover giver uddannelsen blandt andet adgang til at fortsætte på en professionsbachelor i innovation og entrepreneurship, en professionsbachelor i sportsmanagement eller Diplom i økonomi og regnskab.
  • Typisk ender de studerende med jobs inden for revisionsbranchen eller som controller i økonomiafdelinger i både offentlige og private virksomheder.

Gratis medlem?

Medlemsfordele

Faglige nyheder
Rabat på kurser
Arrangementer og events
Person med krydsede arme

Er du ansat i en medlemsvirksomhed, kan du blive gratis interessemedlem

Læs mere om vores medlemskaber