03. marts 2022

Indblik Talent

Arbejdspres er med til at holde talenter væk

Manglen på arbejdskraft kan mærkes i revisorbranchen, og få uddanner sig hvert år til at blive statsautoriseret revisor. Nyudklækket SR Janus Luxhøj Asmussen giver her sine bud på, hvordan branchen kan få flere talenter til revisoreksamen.


SIGNATUR

Janus Luxhøj Asmussen. Foto: Jesper Voldgaard

Tekst/ Amalie Hermansen, kommunikationskonsulent, FSR - danske revisorer

I 2021 kunne 112 kandidater lade sig hylde og kalde sig statsautoriseret revisor – det højeste antal i årevis. Men på trods af de mange nyudklækkede statsautoriserede revisorer er der stadig stor efterspørgsel på arbejdskraft i revisorbranchen.

Blandt de 112 kandidater var Janus Luxhøj Asmussen, der som nummer 100 kunne fejre sin nye titel som statsautoriseret revisor. Til dagligt arbejder han i revisionsfirmaet Kovsted & Skovgårds Aarhusafdeling og blev sidste år en af firmaets otte statsautoriserede revisorer. Ligesom mange af sine kolleger oplever Janus, at der mangler hænder i branchen, og at der samtidig kan være en række udfordringer, som medfører, at få uddanner sig til at blive statsautoriseret revisor. SIGNATUR tog en snak med den nyudklækkede SR.

Hvorfor mener du, at der er så få, der uddanner sig til at blive statsautoriseret revisor?
Jeg tror, at man skal dele det op i fuldtids- og deltidsstuderende fra cand.merc.aud.-uddannelsen. Når man som fuldtidsstuderende er færdig med kandidatuddannelsen, tror jeg, at man har mere blod på tanden. Jeg siger ikke, at det er let at læse på fuld tid, men presset undervejs på uddannelsen er noget andet end for deltidsstuderende, og man er måske derfor også mere klar til at fortsætte på SR-uddannelsen efterfølgende.

Når man derimod læser deltid og har nogle år i faget som jeg, glæder man sig til at kunne koncentrere sig om sit arbejde og holde fri i ferierne, når man er færdig som cand.merc.aud. Jeg tror, at arbejdspresset for de deltidsstuderende kan blive for stort, og for hvert år man efterfølgende er ude af uddannelsessystemet, bliver det sværere at tage faklen op og komme igennem SR-uddannelsen. Nu er uddannelsen lavet om med mere fleksibilitet, og jeg glæder mig til at se, hvordan det bliver for fremtidige kandidater.

Desuden er det en meget specialiseret uddannelse, som ligger ret sent i livet i forhold til at stifte familie og få børn. En af mine medstuderende kom direkte fra fødegangen i Holstebro til B-eksamen, og jeg har tidligere læst om en kandidat, der tog direkte fra barselsafsnittet til den afsluttende eksamen på Børsen og bestod. Så det indikerer jo, at der bliver født nogle børn på det tidspunkt i livet.

Det kan være en forkert vurdering, men endelig tror jeg, at det kan skyldes mangel på arbejdskraft i branchen. Vi arbejder alle sammen på at få flere ressourcer, og selvom der også er mangel på statsautoriserede revisorer, har arbejdsgiverne nok også brug for medarbejdere, der bare knokler. Så jo flere kandidater, der tager SR-uddannelsen, desto færre er der til at foretage det almindelige arbejde på kontorerne.

Hvad mener du, at der kan gøres for at tiltrække og fastholde flere talenter til SR-uddannelsen?
Jeg ser fire områder, som man kunne se nærmere på for at tiltrække flere til at blive statsautoriserede revisorer.

For det første er det jo ingen hemmelighed, at det store arbejdspres for en statsautoriseret revisor bare ikke er attraktivt for alle. Hvis man skal øge lysten hos kandidaterne, skal man ændre på opfattelsen af, hvordan det er at være revisor og få dem til at forstå, at man ikke behøver at have +400 overarbejdstimer om året. Nu skal jeg ikke fremhæve min egen arbejdsplads, men jeg har for eksempel en aftale med min chef om, at jeg har cirka 200 overarbejdstimer i første halvår og ingen i andet halvår. Nogen vil stadig sige, at det at være revisor ikke er et arbejde, men en livsstil. Jeg er da glad for mit arbejde, og det er en del af min identitet, men der skal også være plads til andet. Så jeg tror, at arbejdsgiverne har til opgave at sørge for, at man i højere grad har mulighed for at balancere arbejde og privatliv som statsautoriseret revisor.

For det andet mener jeg, at man bør se på adgangskravene til revisoreksamen. Ofte lægger man vægt på gode karakterer for at læse videre, men karakterer er ikke alt, og man skal også huske personen bag. Jeg synes egentlig, at det er fint, at man skal have en kandidatgrad for at kunne tage eksamen til at blive statsautoriseret revisor, men hvis man kigger ud i revisionsbranchen og ser de revisorer, der er 35-40 år og ”kun” har en HD, kan man finde en lang række revisorer, der har kompetencerne til at bestå revisoreksamen, men som først skal tage en kandidatgrad for at komme dertil. Der bør ses på, om det er folk med den rette uddannelse, vi søger, eller om det er folk med den rette faglige ballast og støbning, som vi går efter. Og der mener jeg, at det skal være det sidste. Den manglende kandidatuddannelse gør jo, at de aldrig kommer i gang. Det kan godt ærgre mig. Så jeg mener, at man skal kigge på, om man bør ændre eksamensbekendtgørelsen.

For det tredje synes jeg, at man skal ændre eksamensformen, så der i stedet for én skriftlig eksamen én gang om året er løbende eksamener. Man kunne for eksempel have skriftlige eksamener to gange om året ligesom med den mundtlige eksamen, så man ikke skal vente så længe, hvis man dumper.

Endelig kunne man pege på den indsats, som revisionshusene lægger i kandidaterne. Der er mange af de større revisionshuse, som lægger en særskilt indsats i deres kandidater. Det er beundringsværdigt, at de gør det, men det giver anledning til at overveje, om der bør tilbydes endnu mere undervisning på SR-uddannelsen, end hvad der tilbydes i dag. Jeg har stor respekt for, at de store revisionshuse gør så meget for deres egne kandidater, og deres kandidater giver rigtig god sparring, når man som jeg kommer fra et mindre kontor. Men det kunne være godt, hvis der er endnu mere sparring og vidensdeling på selve SR-uddannelsen.


Overvejer du at blive statsautoriseret revisor? SR-Akademiet er en uddannelse, der træner og forbereder dig til revisoreksamen. Læs mere om uddannelsen.

Medlemsfordele

Faglige nyheder
Rabat på kurser
Arrangementer og events
Person med krydsede arme
Læs mere