02. februar 2023
116 igennem nåleøjet
2022 var endnu et rekordår for antallet af tilmeldte kandidater til SR-eksamen, hvor 116 nye statsautoriserede revisorer kom igennem nåleøjet. En nødvendighed for branchen, mener brancheforeningens direktør.
Tekst/Amalie Hermansen, kommunikationskonsulent, FSR – danske revisorer
Høje jubelråb, klapsalver og nedbøjede hoveder. Hele følelsesregistret har været i spil på den gamle mahogniklædte gang på Børsen i København, da 163 håbefulde SR-kandidater i løbet af 2022 skulle igennem den mundtlige revisoreksamen for at kunne kalde sig statsautoriseret revisor.
”Det var en kæmpe forløsning at blive færdig. Stemningen er vild på Børsen i de dage, fordi det bare er noget helt særligt.”
Sådan beskrev Bjørn Nielsen, partner hos PJ Revision, oplevelsen, da han var blandt de 82 kandidater, der bestod den afsluttende eksamen i november. Heriblandt var også Elise Phaff Folkmann, Senior Manager hos PwC, hvor hun betjener nogle af Danmarks største virksomheder. Hun bestod i første forsøg:
”Jeg var virkelig glad og stolt over, at jeg kom igennem. Den lettede følelse var der ikke lige med det samme, men den kom i løbet af dagen. Jeg var først en smule ærgerlig over, at jeg ikke fik vist alt det, jeg gerne ville, men det har ikke overskygget min glæde over at være kommet igennem så svær en eksamen.”
Faglig og mental forberedelse
For både Bjørn Nielsen og Elise Phaff Folkmann har forberedelserne til revisoreksamenen betydet mange timer på skolebænken på SR-Akademiet med næsen i bøgerne. Dog har de begge to ikke kun haft fokus på den faglige viden, men har også brugt kræfter på at forberede sig mentalt.
”Der er kæmpe opmærksomhed fra kolleger, familie og venner, så jeg var både nervøs og spændt på at skulle til eksamen. Derfor har jeg blandt andet brugt tid på vejrtrækningsøvelser, dyrket regelmæssig motion og taget en del prøveeksaminer for at lære at være i presset. Ikke mindst har jeg fået god støtte og opbakning på hjemmefronten samt hos mine kolleger og ledere”, fortæller Elise og fortsætter med et smil: ”Selve eksamenen var en meget positiv oplevelse, og jeg lagde slet ikke mærke til publikum, da jeg først var i gang. Der var det kun mine egne forventninger om at bestå, der fyldte.”
For Bjørn Nielsen har det betydet, at han har haft tilknyttet en konsulent, der har hjulpet ham med at blive klar til den mundtlige eksamen:
”Jeg fik anbefalet en eksamenskonsulent, som jeg kontaktede, og som jeg sparrede med op til eksamenen. Det var en stor hjælp og hjalp mig til at få styr på det, jeg manglede.”
Positiv feedback
I alt bestod 116 kandidater den mundtlige revisoreksamen i 2022, hvilket giver en beståelsesprocent på 71 procent. Det betyder samtidig, at næsten 30 procent desværre ikke kom igennem nåleøjet. En af dem var Michael Albertsen, Senior Manager hos Deloitte Esbjerg, der var til revisoreksamen som en af de 117 personer i november.
”Jeg er da træt af resultatet, og det var ikke det, jeg havde håbet på. Så jeg er da ærgerlig, men nu er jeg så langt, så jeg kommer stærkt igen til sommer.”
Inden han gik ind til eksamenen, havde Michael Albertsen besluttet sig for, at uanset udfaldet ville han dele resultatet på sin LinkedIn-profil. Det har efterfølgende høstet meget positivt feedback.
”Jeg synes stort set kun, at man hører succeshistorierne, så inspireret af en tidligere kandidat valgte jeg at lægge resultatet op, for jeg er jo bestemt ikke den eneste, selvom det godt kan se sådan ud. Mange har efterfølgende henvendt sig og anerkendt, at jeg står ved resultatet, og det har givet en god følelse af ikke at være alene om det.”
Flere kandidater har ligesom Michael Albertsen oplevet at skulle gå eksamenen om, og en af dem var Bjørn Nielsen. Hans forsøg i november var tredje gang, han var igennem den krævende eksamen.
”Jeg måtte igennem tre gange, før det lykkedes. Jeg vidste, at jeg var dygtig nok, men at min struktur og sikkerhed i fremlæggelsen under eksamenen ikke sad lige i skabet. Så det har jeg arbejdet med og har bestemt ikke fortrudt, at jeg har forsøgt flere gange.”
Rekordmange beståede kandidater
Med rekordmange kandidater, der har bestået den afsluttende revisoreksamen, kan revisorbranchen se frem til flere hænder til de mange arbejdsopgaver. Ifølge analyser fra FSR – danske revisorer er det kun 16 procent af en årgang på cand.merc.aud.-studiet, der efterfølgende bliver statsautoriseret revisor. Det er derfor en positiv udvikling, der ifølge FSR – danske revisorers administrerende direktør, Lone Strøm, er nødvendig for branchen:
”Det er positivt for revisorbranchen, at der endnu engang er rekordmange, der nu kan kalde sig statsautoriseret revisor. Hele branchen mærker i øjeblikket manglen på hænder, så det er vigtigt, at vi holder kadencen og bliver ved med at uddanne dygtige folk som offentlighedens tillidsrepræsentant. Stort tillykke til alle kandidater. Jeg glæder mig til det videre samarbejde.”