21. juni 2024

Skat Skat

Iværksætterpakken er nu landet

Den 12. juni offentliggjorde regeringen sit iværksætterudspil. Og blot ni dage efter, nemlig den 21. juni, kunne regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) og aftalepartierne (Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti) offentliggøre en bred politisk aftale om iværksætterpakken. Læs med her om en række udvalgte initiativer.


Billede af Maria Eun Elkjær

Maria Eun Elkjær Fagchef for skattepolitik
zry@sfe.qx 6115 0486


Billede af Kasper Frølich Kristensen

Kasper Frølich Kristensen Fagchef for revision og regnskab
xnsx@sfe.qx 3095 9597



Aftalen indeholder i alt 46 initiativer, der inden for forskellige erhvervsområder skal gøre det lettere for danske iværksættere at tiltrække kapital, at der bliver færre byrder og mindre bøvl, og at Danmark kan udnytte sit potentiale for at skabe fremtidens erhvervssucceser.

Det bemærkes, at der er tale om en såkaldt ”stemmeaftale”, hvormed aftalepartierne forpligter sig til at stemme for de lovforslag og bevillingsmæssige hjemler, der udmønter aftalens initiativer.

Skatteinitiativer

Beskatningsmodellen for aktionærlån lempes
  • FSR – danske revisorer er særligt glade for, at den nuværende beskatningsmodel for aktionærlån lempes. Et initiativ, som FSR – danske revisorers Skatteudvalg har arbejdet på i adskillige år.  Vi sender store roser til regeringen og aftalepartierne for prioriteringen.
  • I tråd med FSR – danske revisorers ønske er aftaleparterne blevet enige om, at der med lempelsen ikke vil ske beskatning flere gange i de tilfælde, hvor et lån tilbagebetales og efterfølgende lånes igen. Aktionæren vil således alene blive beskattet én gang af det højest hævede beløb i selskabet.
  • Det er aftalt, at initiativet skal have virkning fra og med den 1. januar 2026. Vi forventer derfor først at se høringsforslag primo 2025, men vil så vidt muligt følge udmøntningen. FSR – danske revisorer appellerer til, at der lovteknisk både tænkes i selskabsretlige og skattemæssige konsekvensrettelser.
  • Det er aftalt, at initiativet skal have virkning fra og med den 1. januar 2026. Vi forventer derfor først at se høringsforslag primo 2025, men vil så vidt muligt følge udmøntningen. FSR – danske revisorer appellerer til, at der lovteknisk både tænkes i selskabsretlige og skattemæssige faldgruber.
Ophævelse af beskatningen af selskabers udbytter fra unoterede porteføljeaktier
  • Lempelsen af beskatningen skal gøre det mere attraktivt for danske og udenlandske investorer at foretage porteføljeinvesteringer i unoterede selskaber og dermed potentielt bidrage til at øge adgangen til kapital for unoterede selskaber.
  • Initiativet omfatter også danske selskabers investering i udenlandske unoterede selskaber.
  • Initiativet skal have virkning for udbytter, der udloddes den 1. januar 2025 eller senere.
Forhøjelse af progressionsgrænsen for aktieindkomstskat fra 61.000 kroner til 80.000 kroner (2024-niveau)
  • For ægtefæller vil progressionsgrænsen for beskatning af aktieindkomst være det dobbelte, dvs. 160.000 kroner om året (2024-niveau).
  • Initiativet skal have virkning fra og med indkomståret 2025.
Der gives mulighed for at udskyde skattebetalingen, hvor salgssummen betales som en løbende ydelse
  • Med initiativet fjernes den nuværende likviditetsudfordring, der består i, at sælger bliver beskattet af usikre betalinger, som endnu ikke er modtaget.
  • Initiativet skal have virkning for overdragelser fra og med den 1. januar 2026.
Der indføres en periode på 7 år med realisationsbeskatning af selskabers nynoterede porteføljeaktier
  • Selskaber med under 10 pct. ejerskab i nynoterede virksomheder får mulighed for at vælge realisationsbeskatning for en periode på syv år efter den første børsnotering af selskabet. Herved er der mulighed for i en periode at undgå lagerbeskatning, som i visse situationer kan medføre en stor likviditetsbelastning for selskabet.
  • Det bemærkes, at perioden i udspillet var 5 år, men med den endelige aftale er blevet til 7 år.
  • Når perioden er udløbet, vil selskabet overgå til lagerbeskatning, hvorved der vil ske beskatning af de urealiserede avancer, der er optjent i perioden med realisationsbeskatning.
  • Initiativet skal have virkning for aktier, der børsnoteres den 1. januar 2025 eller senere.

 

Loftet over skattekreditter for udgifter til forskning og udvikling (FoU) forhøjes fra 25 mio. kr. til 35 mio. kr.
  • Med det nye loft kan virksomheder få udbetalt skatteværdien af underskud, der stammer fra FoU-udgifter, på op til 35 mio. kr. årligt.
  • Med en selskabsskat på 22 pct. svarer det til, at der kan udbetales op til 7,7 mio. kr. årligt.
  • Det politisk ønske er at øge incitamentet til at investere i forskning og udvikling for blandt andet forskningstunge virksomheder.
  • Initiativet skal have virkning fra og med indkomståret 2027.
  • Der igangsættes desuden en undersøgelse for at afdække, om den nuværende afgrænsning af forsknings- og udviklingsaktiviteter er tidssvarende. Et initiativ som FSR – danske revisorer har arbejdet for, og som vi har beskrevet yderligere i vores nyhed om erhvervspakkeudspillet, hvor der også lægges op til en permanentgørelse af FoU-fradraget. Det kan du læse mere om her: Nyt erhvervspakkeudspil (fsr.dk)
Loftet for indskud på aktiesparekontoen forhøjes til 160.000 kroner
  • Loftet for indskud på aktiesparekontoen forhøjes til 160.000 kroner for at tilskynde til at investere i aktier, hvilket bidrager til at styrke aktiekulturen i Danmark.
  • Afkastet på aktiesparekonti beskattes lempeligere end almindelig aktieindkomst.
  • Initiativet skal have virkning fra og med kalenderåret 2025.
Forhøjet mulighed for fuldt ud at kunne fradrage fremført underskud fra 9,5 millioner kroner til 20 millioner kroner
  • Mulighederne for at modregne fremført underskud for fx virksomheder med høje investeringsomkostninger forbedres.
  • Initiativet skal have virkning fra og med indkomståret 2025.

Selskabsretlige initiativer

Halvering af kapitalkravet ved etablering af anpartsselskaber til 20.000 kroner
  • Kapitalkravet sænkes, så det er på niveau med de andre skandinaviske lande
  • Initiativet vil gøre det lettere at drive erhverv i selskabsform for iværksættere, som mangler startkapital. 

Øvrige initiativer

Iværksættervirksomheder skal møde færre byrder og mindre bøvl ved at skabe mere overskuelig regulering for iværksættere med et samlet overblik over lovpligtige autorisationer og tilladelser samt skabe automatisering af blandt andet iværksætteres indberetningspligter af bogføringsdata.

Den parlamentariske proces

Vi forventer at se høringsforslag vedrørende de initiativer, der får virkning fra den 1. januar 2025, allerede inden for den kommende uge fra dags dato. Øvrige initiativer med virkning fra den 1. januar 2026 forventer vi først at se høringsudkast til primo 2025.

Hele iværksætterpakken kan læses her:

Bredt flertal enige om milliardaftale for dansk iværksætteri | Erhvervsministeriet (em.dk)

Gratis medlem?

Medlemsfordele

Faglige nyheder
Rabat på kurser
Arrangementer og events
Person med krydsede arme

Er du ansat i en medlemsvirksomhed, kan du blive gratis interessemedlem

Læs mere om vores medlemskaber