18. maj 2023

Indblik Bæredygtighed

ESG-nørden er landet på rette hylde

Revisorbranchen skal ansætte tusindvis af nye medarbejdere for at kunne rådgive kunderne om ESG. Det kan lyde som en umiddelbar umulig opgave for den rekrutteringspressede branche, men det øgede fokus på ESG kan paradoksalt nok være en hjælpende hånd.


Foto af Amalie Nordtorp Nielsen

Amalie Nordtorp Nielsen er landet på rette hylde som ESG Assurance Consultant hos Deloitte. Foto: Jakob Møller

Tekst/ Søren Willemoes Poulsen, kommunikationskonsulent hos Dansk Erhverv

Amalie Nordtorp Nielsen er ikke revisor. Alligevel er hun med egne ord landet på den helt rette hylde i revisionshuset Deloitte. Det skyldes tre bogstaver, der sat sammen har kæmpe betydning: ESG. Amalie Nordtorp Nielsen er nemlig – igen med egne ord – en selverklæret Environment, Social og Governance-nørd:

”Det begyndte som en personlig interesse for bæredygtighed, og så læste jeg en minor på CBS i netop ESG. I min studietid var jeg også med til at lave SDU’s bæredygtighedsrapport for 2021, så man kan sige, at jeg har kombineret min passion for bæredygtighed med faglig viden om særligt ESG.”

Eftertragtet viden

Kombinationen af faglig viden og passion gør den unge fynbo til en yderst eftertragtet profil i revisionsbranchen. Takket være EU-direktivet CSRD skal revisionshusene fra 2024 nemlig ikke bare revidere virksomhedernes finansielle regnskaber, de skal også stemple regnskaber, der viser, hvordan virksomhederne arbejder med klimapåvirkning, forurening, biodiversitet, arbejdsforhold, diversitet, anti-korruption og meget mere.

Det nye direktiv er blevet beskrevet som mere komplekst end GDPR og stiller store krav til revisionshusene og deres ansatte. Det har blandt andet fået Deloitte til at meddele, at op mod 400.000 ansatte skal igennem forskellige kurser med fokus på ESG. 

En udfordrende løsning

Intern træning og uddannelse er dog ikke nok. Der skal også ansættes tusindvis af nye kolleger i revisionshusene. Det kan blive en udfordring for branchen, som i forvejen er presset på arbejdskraft og kæmper med at tiltrække og fastholde nye talenter, forklarer Lone Strøm, som er administrerende direktør i FSR – danske revisorer:

”Antallet af godkendte revisorer er faldet med knap 30 procent over de seneste 10 år, og 71 procent af vores medlemsvirksomheder siger, at det er svært at rekruttere godkendte revisorer og forventer, at det bliver sværere i fremtiden. Af vores analyser kan vi også se, at mange af de cand.merc.aud.’ere, som får job i revisorbranchen efter endt studie, løbende forlader branchen inden de første 10 år af karrieren.”

Med de tal in mente lyder det at skulle ansætte tusindvis af nye kolleger nogenlunde lige så velkomment som sporarbejde, men faktisk kan det øgede fokus på ESG være en hjælpende hånd for den rekrutteringspressede revisorbranche, vurderer Lone Strøm:

”Vi ved, at den positive forskel, man gør i jobbet, eller det man populært kalder ”purpose”, har stor betydning for valg af karrierevej. Især for de kommende generationer. Revisorernes purpose er stærkt, men bliver yderligere forstærket, når revisorer får en central rolle i forhold til at validere virksomhedernes bæredygtighedsrapportering. Denne nye opgave kan også være vores krog til at rekruttere bredere end hidtil, fordi bæredygtighedsområdet måske interesserer andre typer end den traditionelle finansielle revisor – både hvad angår køn, men også faglighed. På den måde kan vi få en mere divers branche.”

ESG-erfaring hænger ikke på træerne

Den vurdering er Susanne Stormer enig i. Hun er partner og leder af PwC's Sustainability-team, hvor man også tydeligt mærker, at ESG og bæredygtighed er kommet højt på dagsordenen hos private virksomheder og i den offentlige sektor verdenen over. Selvom ESG-erfaring ifølge Susanne Stormer ikke hænger på træerne, og konkurrencen om ansatte med relevant viden er skarp, har virksomheden haft held til at hyre både erfarne og yngre konsulenter med en ESG-baggrund. Det skyldes, vurderer hun, at PwC har haft stort fokus på at markere et forretningsmæssigt fokus på bæredygtighed og ESG:

”De potentielle ansatte kan se, at de hos PwC kommer til at arbejde med udfordrende opgaver i spændende virksomheder, og at de kan være med til at løse nogle af de komplekse samfundsproblemer og bidrage til en indsats, der driver den nødvendige forandring.”

Trods den umiddelbare succes erkender hun, at der bliver et enormt behov for ESG-profiler inden for mange forretningsområder, herunder revisionsforretningen – sidste år meddelte PwC, at de forventer at hyre 100.000 personer globalt, herunder i ESG-øjemed, over fem år.

Udover det vil PwC ligesom Deloitte investere markant i uddannelse:

”Vi har blandt andet udviklet uddannelser for nuværende revisorer og andre kolleger, som har brug for at tilegne sig en grundlæggende forståelse af, hvordan bæredygtighed spiller ind i alle elementer af det at drive forretning i dag, så de også kan rådgive og sparre med kunderne,” siger Susanne Stormer.

Foto af Amalie Nordtorp Nielsen

Amalie Nordtorp Nielsen har kombineret sin passion for bæredygtighed med faglig viden om særligt ESG. Foto: Jakob Møller

Jeg vil klart anbefale det

Tilbage hos Deloitte er Amalie Nordtorp Nielsen klar med en opfordring til andre, som brænder for ESG:

”Jeg vil helt sikkert anbefale andre med og uden min baggrund, men med passion for ESG at søge mod revisionsverdenen. Man skal nok være lidt glad for tal og lovgivning, men jeg synes virkelig, at det vigtigste har været min passion og interesse for at lære. Det er et område i udvikling, hvilket gør det virkelig spændende og udfordrende.”

Det er en opfordring, som Lone Strøm håber, at mange vil følge:

”Det er mit store håb, at opgaven med ESG og bæredygtighed kan være med til at gøre branchen mere attraktiv for de unge talenter – branchen har brug for dem, og dette er virkelig en opgave, som skaber mening.”

Medlemsfordele

Faglige nyheder
Rabat på kurser
Arrangementer og events
Person med krydsede arme
Læs mere