Formandens beretning
Foreningens regnskabsår 2022/23 har været præget af international turbulens. Knapt var coronaepidemien overstået, før en ny global krise rystede verdensøkonomien i de første måneder af 2022. Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar 2022 ændrede den geopoliske dagsorden, hvilket har haft afgørende indflydelse på international handel og husholdningernes dagligdag. Efter mange års stabile og lave renter steg inflationen ganske markant i løbet af sommeren 2022.
Inflationen ramte også dansk økonomi, som dog har holdt krisen i ave. Dansk erhvervsliv har derfor ikke ramt den frygtede bølge af konkurser, men har frem til nu udvist stor robusthed, hvilket også har smittet af på revisorbranchen, som nu har oplevet ti år med konstant vækst i omsætning og en tilsvarende stigning i beskæftigelsen. Alene fra 2021 til 2022 steg omsætningen i branchen fra cirka 23,1 milliarder kroner til cirka 25,2 milliarder kroner. Tilsvarende steg beskæftigelsen i branchen fra 17.500 i 2021 til næsten 19.000 i 2022, hvilket er en stigning på otte procent. Til sammenligning steg beskæftigelsen i det samlede danske erhvervsliv kun cirka fire procent. Vi må glæde os over branchens fine nøgletal.
Assistance med at opstille årsregnskabet har på få år udviklet sig til den mest populære revisorerklæring. Antallet af selskaber, der får en assistanceerklæring på årsregnskabet, er cirka 123.000, hvilket svarer til 38 procent af alle selskaber. Samtidig peger revisorernes opgaveportefølje på en klar omsætningsstigning på rådgivningsopgaver. I 2012 udgjorde de klassiske erklæringsopgaver cirka 40 procent af branchens samlede omsætning, mens den nu er faldet til under 30 procent.
Tillid er revisorernes adelsmærke
Når pandemier og internationale kriser ryster verdensordenen, medvirker revisorerne til at holde sammen på vores tillidssamfund. Revision handler dybest set om at sikre, at vi kan have tillid til erhvervslivet, til den grønne omstilling og til hinanden. Vi står for tillid. Derfor er der grund til at anerkende branchens store arbejde med at skabe tillid og transparens i en tid med megen usikkerhed og vigende tillid til markederne. I de kommende år vil foreningen fortsætte med at tydeliggøre vigtigheden af, at vi lever i et land, som scorer højt på tillidsbarometeret. En tillid, som revisorbranchen i høj grad er med til at sikre.
Mangel på revisorer
Antallet af godkendte revisorer er dykket de seneste ti år, mens bunken med opgaver er vokset. Revisionsvirksomhederne mangler arbejdskraft og udviser stor idérigdom i rækken af initiativer, der skal tiltrække og tilknytte medarbejdere. Det gælder alt fra fleksible ordninger i forhold til medarbejderes individuelle ønsker og behov til initiativer, der nedbringer mængden af overarbejdstimer.
Fra foreningens side har vi haft stort fokus på branchens akutte mangel på arbejdskraft. Et helt centralt initiativ har været Projekt tiltrækning og tilknytning af arbejdskraft til revisorbranchen, som blev sat i gang i august 2022 og indledtes med et større analysearbejde. I foråret 2023 kunne vi offentliggøre resultaterne af analysen ved et velbesøgt arrangement på Langeliniepavillonen i København, og efterfølgende er analyseresultaterne kommunikeret bredt til hele medlemsskaren. Analysen har gjort det klart, at det er nødvendigt at arbejde på at understøtte en kulturforandring i branchen og på at gøre uddannelsesvejen til godkendt revisor bredere og kortere. Det er derfor eksempelvis besluttet at etablere en ekstra skriftlig revisoreksamen i vinterhalvåret fra 2024. Sidst men ikke mindst har foreningen indgået en samarbejdsaftale med et kommunikationsbureau om at lancere en omfattende image- og rekrutteringskampagne i løbet af de kommende år.
En ting er, at vi mangler revisorer. En anden ting er, at vi kan konstatere, at antallet af opgaver vil stige de kommende år, når revisorerne i fremtiden i endnu højere grad skal erklære sig på og rådgive om bæredygtighedsrapportering. Disse opgaver kræver flere ressourcer og nye kompetencer.
Men vi er ikke i mål endnu, og det er helt afgørende, at politikere og embedsfolk forstår vigtigheden af at sikre, at vi også i fremtiden har det fornødne antal revisorer. En ikke uvæsentlig del af revisorernes arbejde består i udføre complianceopgaver og sikre regelefterlevelse. Det er politikere og embedsfolks opgave at sikre, at reglerne er klare og transparente, og at unødige byrder og bøvl fjernes.
Nyt bæredygtighedsakademi på vej
FSR – danske revisorer har i regnskabsåret arbejdet intensivt med EU-direktivet for rapportering om bæredygtighed (CSRD). Formålet med indsatsen har været at støtte medlemmerne, som både skal kunne varetage erklæringsopgaven på selskabernes bæredygtighedsrapportering og kunne rådgive på området, eksempelvis om etablering af forretningsgange og interne kontroller. FSR – danske revisorer har det seneste år forsat sin dialog med myndighederne om implementeringen af CSRD i dansk lovgivning i relation til revisors erklæringer, uddannelseskrav og standarder om bæredygtighedsrapportering. Det har udmøntet sig i, at foreningen i oktober 2023 søsætter et bæredygtighedsakademi, som er målrettet foreningens medlemmer. Det skal nemlig bemærkes, at de store børsnoterede selskaber allerede i 2025 (for regnskabsåret 2024) skal rapportere om bæredygtighed.
Bogføringslov 2022
Folketinget vedtog i maj 2022 en ny bogføringslov, som blandt andet indeholder krav om, at en stor del af danske virksomheder skal bogføre digitalt og opbevare bilag i et digitalt bogføringssystem. FSR – danske revisorer har også i 2022/23 fulgt processen tæt og bidraget til lovgivningen - både i offentlige høringer, i arbejdsgrupper og i regi af Regnskabsrådet under Erhvervsstyrelsen. Flere af foreningens fagudvalg bidrager væsentligt til arbejdet, som også pågår fremadrettet.
Lancering af et nyt SR-Akademi
I løbet af regnskabsåret har de første kandidater deltaget på det nye SR-Akademi, efter uddannelsen blev relanceret i foråret 2022. Relanceringen lagde vægt på at gøre uddannelsen mere fleksibel og moderne i sin læringstilgang. Samtlige af de nyudviklede fag har nu været afholdt, og der har generelt været stor tilfredshed med de gennemførte ændringer, hvor især overgangen til en digital sky bliver rost, da kandidaterne kan gense den faglige gennemgang efter behov. Det er dog stadig for tidligt at sige noget om, i hvilken grad dette har haft betydning for de endelige resultater ved eksamensbordet.
Barometeret har stået på forandring
I foreningens sekretariat har barometeret også stået på forandring. Den 1. juni 2022 tiltrådte den nye administrerende direktør, Lone Strøm, og i begyndelsen af november rykkede sekretariatet teltpælene op fra Revisorernes Hus i Kronprinsessegade og flyttede til nyistandsatte lokaler i Slotsholmsgade ved siden af Dansk Erhverv og Christiansborg. Foreningens bestyrelse vurderede, at tiden var moden til at afhænde bygningen, og valget af ny adresse hang tæt sammen med den netop indgåede aftale med Dansk Erhverv om at styrke samarbejdet på en række fronter. Der er god grund til at takke Lone Strøm for det første år i direktørstolen og at anerkende hele sekretariatet for en stor indsats i året, der gik. Samtidig kan vi allerede nu konstatere, at det styrkede samarbejde med Dansk Erhverv har været en gevinst for foreningen og tegner lovende for de kommende år.
Ny strategi: Tillid til fremtiden
Den nye direktions første interne overordnede opgave har været at fastlægge foreningens nye strategi og tilpasse organisationen herefter. Den nye strategi tager afsæt i et marked med stigende kompleksitet i kravene til revisorernes produkter og rådgivning. Foreningens nye strategi for 2023-2025 har titlen ’Tillid til fremtiden’ og sætter fokus på fire pejlemærker for revisorbranchens nære fremtid. De fire pejlemærker er:
Som et led i strategien har foreningen gennemført en række organisationsændringer i foråret 2023. Ændringerne skal styrke foreningens medlemsservice og medlemstilbud i forhold til uddannelse og efteruddannelse samt den politiske interessevaretagelse i bestræbelserne på at understøtte strategiens fire pejlemærker. Sideløbende med tilpasningen af organisationen er samarbejdsaftalen med Dansk Erhverv trådt i kraft og implementeret i foreningens processer og daglige arbejde. Det har betydet en større muskel til foreningens politiske arbejde og gennemslagskraft sammen med en smidig og strømlinet administration.
Tak for tre fantastiske år
Ved årets generalforsamling den 26. september 2023 skal foreningens medlemmer vælge ny bestyrelsesformand. Jeg har haft den store ære og fornøjelse at bestride hvervet som formand for denne fantastiske forening de seneste tre år. Vedtægternes paragraf 9.3 siger, at generalforsamlingen skal vælge en formand for tre år ad gangen, og at genvalg ikke kan finde sted.
Jeg må sige, at jeg er stolt over at se de mange resultater, som foreningens bestyrelse, de 11 fagudvalg og sekretariatet har leveret. Jeg vil rette en stor tak til alle for en fantastisk indsats. Ligeledes vil jeg sige tak til de øvrige samarbejdspartnere, som jeg i løbet af de seneste tre år har været i dialog med. Vi har langt fra været enige om alt, men det har været min klare oplevelse, at vi altid har haft gensidig respekt i bestræbelserne på at nå de mål, som vi har sat os.
Øget fokusering og prioritering samt en markant forøget muskel – økonomisk og politisk – stiller foreningen stærkt for de kommende vigtige opgaver. Alle mål har i denne periode været sat med henblik på at sikre, at FSR – danske revisorer har en fokuseret og stor relevans for alle medlemmer, således at alle på trods af mange forskelle i behov og ønsker ser og oplever en vigtig værdi i, hvad foreningen kan tilbyde. FSR – danske revisorer skal være relevant for alle – vi kan ikke være alt for alle, men vi skal sikre, at vi også fremover har prioriteret fokus på at levere på de for branchen og for medlemmerne vigtigste prioriterede områder.
LARS KRONOW
Bestyrelsesformand for FSR - danske revisorer
På linje med resten af dansk erhvervsliv er revisorbranchen udfordret af mangel på arbejdskraft og talent. Særligt er antallet af godkendte revisorer for nedadgående.
Som afsæt for foreningens fremtidige arbejde med at styrke tiltrækning og tilknytning af arbejdskraft og talent, har FSR – danske revisorer i samarbejde med analysebureauet Epinion gennemført en grundig undersøgelse med det formål at kaste lys over årsagerne til manglen på revisorhænder. Epinions sammenfatning indeholder otte punkter:
30 procent af de nyuddannede statsautoriserede revisorer var kvinder. Denne andel er den højeste inden for de seneste fem år.
Andelen af cand.merc.aud.-studerende med studiejob i revisorbranchen har været støt faldende de seneste fem år. I 2021 havde 65 procent et studiejob i branchen.
besvarelser i Faglig Hotline
Faglig Hotline
Sekretariatets fagkonsulenter har besvaret 1.625 spørgsmål i Faglig Hotline. Den meget populære tjeneste benyttes især af SMV-revisorer og tilbydes som en gratis medlemsservice, hvor revisorerne modtager sparring inden for revisorlovgivningens fagområder.
høringssager
Massiv indsats for politisk og faglig indflydelse
Foreningens fagkonsulenter har i løbet af regnskabsåret behandlet 362 høringssager til de danske myndigheder. Denne overvældende indsats afspejler foreningens centrale fokus på at præge og øve indflydelse på relevant fagpolitisk lovgivning.
Regnskabsåret 2022/2023 bød på en række spændende begivenheder.
faglige nyheder
Faglig viden direkte i indbakken
Medlemmerne af FSR - danske revisorer har modtaget 223 faglige nyheder fordelt på 41 udgaver af det faglige nyhedsbrev INDBLIK.
opslag på LinkedIn
LinkedIn
LinkedIn er en af de primære kommunikationskanaler, som FSR - danske revisorer anvender. Inden for det seneste år har FSR - danske revisorer lagt 297 opslag på LinkedIn, og disse opslag har opnået 12.441 reaktioner og fået 57.243 kliks.
Antallet af færdiguddannede statsautoriserede revisorer har de seneste år udviklet sig i positiv retning og lå i 2022 på 116. Denne udvikling gør foreningen en stor indsats for at fastholde, da antallet af udøvende godkendte revisorer, som forlader arbejdsmarkedet også de næste år formentligt vil være ganske betydeligt.
I løbet af regnskabsåret har de første kandidater deltaget på det nye SR-Akademi, efter uddannelsen blev relanceret i foråret 2022. Relanceringen lagde vægt på at gøre uddannelsen mere fleksibel og moderne i sin læringstilgang. Samtlige af de nyudviklede fag har nu været afholdt, og der har generelt været stor tilfredshed med de gennemførte ændringer, hvor især overgangen til en digital sky bliver rost, da kandidaterne kan gense den faglige gennemgang efter behov.
Kursusudbuddet i den obligatoriske efteruddannelse er målrettet godkendte revisorer med primært fokus på de bredere opdateringskurser inden for revision, regnskab, skat & moms og selskabsret. Foreningen tilbyder ligeledes specialistkurser inden for kvalitetsområdet og revisorlovgivning generelt, offentlig og finansiel sektor samt på nyere områder som bæredygtighed og digitalisering. FSR – danske revisorer arbejder kontinuerligt på at udvikle nye kurser inden for strategiske og politisk relevante emner.
I det kommende år vil foreningen eksempelvis lancere et bæredygtighedsakademi, der skal kvalificere godkendte revisorer til erklæringsopgaverne på bæredygtighedsområdet.
I det forgangne år har foreningen igen gjort en stor indsats for at evaluere, tilrette og forbedre forholdene omkring revisoreksamen. Året 2022/23 er det sidste år med overgangsordningen efter, at Folketinget i 2020 vedtog en række ændringer til revisorloven, som blandt andet betød, at indholdet af revisoreksamen blev ændret, at begrænsningen i antal eksamensforsøg blev fjernet, og at den skriftlige eksamen blev ændret fra tre skriftlige individuelle eksamener til én samtalet skriftlig eksamen (2x6 timer). I 2022 kom 116 kandidater igennem nåleøjet og kunne dermed kalde sig statsautoriseret revisor.
Fra venstre: Per Lund Nielsen (viceformand), Anders Duedahl-Olesen, Camilla Hesselby (vicedirektør), Jesper Møller Langvad, Benedikte Jensen, Jon Wilson Beck, Lars Kronow (formand), Lone Strøm (adm. dir.), Vibeke Düring Reyes Jensen, Lone Køhn Bundgaard, Erik Lund (viceformand) og Lars Hjort Frederiksen. Ikke til stede: Claus Bonde Hansen og Bent Kofoed.